Sektörel

Türkiye'nin 2023 hedefi 20 bin MW rüzgar enerjisi üretmek!

Almanya'nın liman kenti Hamburg'da, "Hamburg Rüzgar Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı ve Avrupa Rüzgar Konferansı" Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Almanya'nın liman kenti Hamburg'da, "Hamburg Rüzgar Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı ve Avrupa Rüzgar Konferansı" Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in de katılımıyla gerçekleştirildi.


Her iki yılda bir yapılan, bu yıl ikincisi düzenlenen ve yaklaşık 30 ülkeden bin 200'ü aşkın firmanın katıldığı fuar ve konferansta Türkiye'den de siyasi, ticari ve uzman heyetlerin bulunduğu geniş bir katılım gerçekleşiyor.


 TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Hamburg'taki fuara katılım amaçlarıyla ilgili olarak, "Ülkemizdeki rüzgar enerjisi potansiyelini ve küresel arenada teknolojileri görmek, müşahede etmek ve iş birliği imkanlarını araştırmak üzere buraya geldik. Türkiye, enerjide yüzde 70'den fazla dışa bağlı bir ülke. Biz bu dışa bağımlılık oranını rüzgar, güneş, su kaynakları gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve buna ilaveten var olan kömür kaynaklarımızı kullanmak suretiyle elektrik enerjisi üreterek aşağı çekme gayretindeyiz." dedi.


- 2023 hedefi 20 bin MW rüzgar enerjisi üretmek


Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve hükümetin bu bağlamda önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Altunyaldız, "Bu bağlamda hem enerji hem de yatırım alanlarında önemli hükümler getirildi. Enerji endüstrisini geliştirerek ve yenilenebilir enerji üretimini artırarak ülkemizin petrol ve doğalgaz fakirliğini bertaraf edeceğiz. Yatırımlarda Türkiye'de üretilen ekipmanları kullananlara teşvikin yanı sıra yenilenebilir enerjiyle üretim yapanlara da alım fiyatına garanti yoluyla teşvik sunuyoruz." diye konuştu.


Türkiye'nin şu an Avrupa'da en fazla rüzgar enerjisi potansiyeline sahip ülke olduğunu vurgulayan Altunyaldız, "Ama bu potansiyeli henüz işlenmemiş bir ülkeyiz. Toplamda 50 bin MW rüzgar enerjisi potansiyeline sahibiz. AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalışmalarda üretim 100 katına çıktı. Sektördeki hedefimiz 2023 yılına kadar enerji üretimimizi 20 bin MW'ye çıkartmaktır. Yatırımlarla ilk etapta enerjisinin yüzde 50'sini karşılayabilen bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin Akdeniz ve Ortadoğu'da bir enerji ve ticaret merkezi olması politikasını güttüklerini anlatan Altunyaldız, bu amaçla Hamburg'ta uluslararası firmaların ve birliklerin temsilcileriyle görüşerek Türkiye'deki  yatırım imkanlarını tanıtmak, tüm bu bölgelerde Türkiye'de üretilen ekipmanların kullanılması için uğraşacaklarını dile getirdi.


- Avrupa'nın en fazla rüzgar potansiyeline sahip ülkesiyiz


Fuar kapsamında yaklaşık 15 şirket ve kuruluşla görüşmeler yapılacağına işaret eden Altunyaldız şunları kaydetti:  


"Amaç, ülkemizi ve enerji sektörünü küresel dünyada tanıtıp yatırımları ülkemize çekmek. Tüm dünyaya 15 Temmuz'daki ihanet saldırısına rağmen Türkiye ekonomisinin dimdik ayakta ve güçlü olduğunu göstermektir. Türkiye'ye yatırım yapanların kazandığı mesajını vermek istiyoruz. Türkiye, aralıksız büyüyen ve elektrik enerjisinde Çin'den sonra talebini en fazla artıran ülke. Tüm bunlar, ülkemizin enerji potansiyelinin önemini de gösteriyor."


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven de fuarda Türkiye'deki  rüzgar enerjisi potansiyelini ve yatırım imkanlarını yatırımcılara anlatmak diğer ülkelerin rüzgar enerjisi birliği başkanlarıyla bir araya gelerek onların deneyimlerinden yararlanmak ve Türkiye'de yaşanan darbe girişimin olumsuz etkilerini silebilmek için bulunduklarını açıkladı.


Fuarda konferans kapsamında 11 ikili görüşme ve ayrıca bir de Türkiye oturumu gerçekleştirileceğini ifade eden Ataseven, "Türkiye, Avrupa için önemli bir pazar, zira Avrupa'nın en büyük karasal enerji potansiyeline sahip pazarıyız. Türkiye'deki pazar belli bir doygunluğa gelince de özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bakir rüzgar pazarlarına endüstrimizle girmek istiyoruz. Yani hem iç ve dış pazara yönelik yatırımcı çekmek hem de rüzgar enerjisini geliştirmek istiyoruz.'' dedi. 




AA