Kira

Türkiye'nin 81 ilinde kiralık sosyal konut üretilmeli!

Türkiye'de son iki yıldır konut ve kira fiyatları uçtu, ev satış oranları düştü. Konut satışlarında düşüş gerçekleşirken uzmanlar sosyal konut projeleri ve KDV indirimleri uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.

Türkiye'de orta ve dar gelirliler için ev almak neredeyse imkansız hale geldi. 2012 yılında her 100 kişiden 61'i ev sahibi olurken, bu rakam geçen sene yaklaşık 57 oldu. İnşa edilen konut sayısında yaşanan artışa rağmen kendi konutunda oturanların oranında her geçen gün düşüş yaşanıyor. 

2022 yılında, kendi evinde oturanların oranı yüzde 56,7 seviyesine kadar geriledi. TÜİK'in yayınladığı son veriler kapsamında ülke genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 1.1 azalarak 122 bin 91 oldu. 

MALİYETLERDE ARTIŞ

Haberglobal'dan Sibel Gülersöyler'in haberine göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, inşaat maliyet endeksinin, 2023'ün temmuz ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 62,25 arttığı bilgisini vererek, "Finansmandaki daralma ile de yeni üretime erişim konut alacaklar için oldukça zorlaştı. Bu konuda bizler de ilk defa konut alacaklar için bir düzenleme bekliyoruz" diye konuşuyor.

EV ALMANIN HAYALİ DAHİ KURULMUYOR

Türkiye’de ortalama geliri olan bir ücretli çalışanın, ev sahibi olmak gibi bir hayal dahi kuramadığına dikkat çeken Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Sinan Keskin, ücretli çalışanların gelirlerinin enflasyonun altında değil üstüne çıkarılması, yüksek enflasyonun düşürülmesi, hayat pahalılığının dizginlenmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Keskin, çalışanların alım güçlerinin konuta erişim imkânı bulabilecek şekilde arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Söz konusu durumun düzelmesi için tavsiyelerde bulunan Keskin, fazla konutu olanlara ek vergiler konularak bunların da toplu konut projelerinde kullanılabileceğini söylüyor. Keskin, "Ofislerin konuta dönüştürülmesi gibi konut arzını artırıcı politikalar işe yarayabilir" görüşlerini gündeme taşıyor. 

TÜM KENTLERDE KİRALIK SOSYAL KONUT ÖNERİSİ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise pandemi sürecinden beri barınma krizi yaşandığını belirterek, "Emlak konut, TOKİ veya belediyelerin mesela KİPTAŞ gibi kuruluşları sürekli satılık konut üretiyor bu arz/talep sorununa bir miktar çözüm oluyor ama temel sorunu çözemiyor" diye ifade etti,

Çünkü hayata yeni atılan insanların bu konutları alamadıklarını söyleyen Kiraz, "Kredi imkanlarının kısıtlı olması bankaların hala kredi vermekte zorlanması ve verseler dahi bu kredilerin faiz oranları nedeniyle geri ödemesi ciddi maliyet oluşturacağı için konut alımı neredeyse Türkiye’nin yüzde 10’u ile sınırlı hale geldi. Tüm kentlerde kiralık sosyal konut üretimine geçilmeli." diye ifade etti.

Ev sahiplerinden yüksek kira isyanı: Kira gecikiyor, faturalar ve aidat ödenmiyor! Yeni mağdurlar ev sahipleri oldu!

SSK, Bağkur, 4A, 4B emeklilerine 10 bin TL ödeme müjdesi! Emekliler acilen bakın!