Ekonomi

Türkiye'nin altın ithalatı iki yılın zirvesinde!

Türkiye'nin altın ithalatı eylül ayında 3,1 milyar dolarla 2 yılın zirvesine yükseldi. Darphane'nin altın üretimi de son dönemde hızla artarken, uzmanlardan  yastık altı ve Rusya etkisi ile ilgili açıklamalar geldi. Altın ve diğer kıymetli taş ithalatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 543,4’lük artarak 3 milyar 110 milyon dolara yükseldi

Altın ithalatında son dönemdeki dikkat çeken yükseliş eylül ayında da devam etti. Altın ve diğer kıymetli taş ithalatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 543,4’lük artarak 3 milyar 110 milyon dolara yükseldi. Geçen sene eylül ayında bu rakam 483 milyon dolardı.

‘Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar’ ithalatı, ocak-eylül  döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138,2 artarak 14 milyar 227 milyon dolara ulaştı.

9 AYLIK FATURA 88 MİLYAR DOLAR

Eylül ayındaki 9 milyar 563 milyon dolarlık enerji ithalatı ile beraber enerji ve altın faturası eylül ayında 12 milyar 673 milyon dolar oldu.

Ocak-eylül dönemindeki toplam enerji ve altın ithalatı da 88 milyar 77 milyon dolar olarak kaydedildi.

 

Türkiye’nin enerji ürünleri ihracatı eylül ayında 1 milyar 705 milyon dolar, ocak-eylül döneminde 12 milyar 268 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin altın ve diğer kıymetli taş ihracatı da eylül ayında 951 milyon dolar, ocak-eylül döneminde 7 milyar 332 milyon dolar olarak kaydedildi.

 

VATANDAŞLARIN ALTIN ALIMLARI YÜKSELDİ

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı, Para ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, vatandaşın yatırım amaçlı altın alımlarının son aylarda arttığını söyledi.

Öte yandan Darphane’nin altın üretimi ağustos ayında 6,1 tonla 17 ayın zirvesine çıkmıştı. Yıldırımtürk, yükselişin eylü ayında da devam ettiğini açıkladı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenleri piyasası verilerine göre ağustos ayında altın ithalatı 31,3 tonla iki yılın zirvesine yükselmişti. Yıldırımtürk, Rusya’da üretilip Dubai üzerinden Türkiye’ye gelen altının da arttığının altını çizdi.

Yastık altındaki altını sistem içine çekme kampanyalarının etkili olmadığını, yüksek enflasyon ve güven sorunlarından dolayı vatandaşın yastık altı altın alımlarının sürdüğünü belirten Yıldırımtürk, vatandaşın altında fiyat düşüşlerini alım fırsatı olarak gördüğünü aktardı.

Gümüş ve platin ithalatı zirve yaptı! Altın ithalatı yükseldi!

Altın ithalatında 30 yılın rekoru kırıldı!