Genel

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçilik binası satın alındı!

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı:"Büyükelçilik binasını satın almak zorunluluk haline gelmişti. 1939'dan beri birçok Büyükelçi ve memurumuz Bağdat'ta görev yaptı ve burası Türkiye Cumhuriyeti devletinin evi olmuştu. Buranın bizde önemli hatıraları var" dedi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçilik binasının satın alındığı bildirildi.


Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Büyükelçilik rezidansında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin devletin mülkü haline geldiği belirterek, "Irak'ta aşırı bir bürokrasi var. Benden önceki Büyükelçiler buranın satın alma işlemlerini başlatmışlardı. Bu süreç uzun sürdü." dedi.


-"Bina Türkiye Büyükelçiliği'ne satılsın vasiyeti"

Büyükelçilik binasının 1939'da dönemin Irak Başbakanlık müşaviri tarafından inşa edildiğini belirten Kaymakcı, "Başbakanlık müşaviri, o dönem burayı kendisine mülk olarak yaptırıyor. Daha sonra kendisi diplomat oluyor ve aldığı görevlerle yurtdışına gidiyor. O dönemde de Büyükelçiliğimiz bu binayı uygun şartlarda kiralıyor. Buranın sahibi de, 'bir gün eğer burası satılırsa Türkiye Büyükelçiliği'ne satılsın' diye vasiyette bulunuyor."


"Burayı satın almak zorunluluk haline gelmişti." diyen Kaymakcı, "1939'dan beri birçok Büyükelçi ve memurumuz Bağdat'ta görev yaptı ve burası Türkiye Cumhuriyeti devletinin evi olmuştu. Buranın bizde önemli hatıraları var. Buraya ayrıca ciddi yatırımlar yaptık. Yerleşkemizdeki 5 betonarme binanın 3'ünü ev sahibinden izin aldıktan sonra devlet olarak inşa ettik. Burayı satın almasaydık yaptığımız değerli yatırımlarımız heba olacaktı." değerlendirmesi yaptı.


-"Yeşil Bölge'de inşaat sürüyor"

Bağdat'ta hükümet binaları ve bazı yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de Büyükelçilik için yeni rezidans yaptıklarını ve bunun inşaatının sürdüğünü aktaran Büyükelçi Kaymakcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Bağdat'ta en az iki misyon binasına ihtiyacı var, zira vatandaşlarımızın Yeşil Bölge'ye girmesinin imkanı yok. Irak vatandaşlarının da vize alabilmesi için oraya gelebilme imkanı olmayacak. Bu yüzden iki bina olarak faaliyetimizi sürdüreceğiz. 


-"Gazi Büyükelçilik"

Kaymakcı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin bulunduğu Veziriyye (bakanlıklar) semtinin odak noktası haline geldiğini sözlerine ekleyerek, "Büyükelçiliğimiz aynı zamanda havan ve bomba yüklü araç saldırısına uğramış Gazi bir Büyükelçiliktir."


-"Kut'ül Amare salonu"

Büyükelçilik rezidansındaki salonlardan birisine 100.yılı dolayısıyla Kut'ül Amare adını verdiklerini söyleyen Kaymakcı, "Bu salonda Kut'ül Amare'ye ait tablolar da yer alıyor. Büyükelçiliğimiz Türkiye-Irak ilişkilerine katkıda bulunacaktır diye ümit ediyoruz. Ülkemize, milletimize ve Iraklı kardeşlerimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. 


AA