Türkiye'nin büyükşehirlerindeki konut fiyatları küçük kentleri 2'ye katladı! OECD'den dikkat çeken rapor!
OECD’nin son raporu, Türkiye’nin bölgesel kalkınma, işsizlik ve iklim değişikliğiyle mücadelesindeki yetersizlikleri işaret ederken, konut fiyatlarının da katlandığını gözler önüne serdi. İşte o raporda yer alan ayrıntılar...
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), tarafından, “Bir Bakışta Kentler 2024” raporu yayımlandı. Söz konusu raporda Türkiye’ye dair bulgu ve yorumlar da yer aldı ve Türkiye’nin bölgesel kalkınma, işsizlik, konut fiyatları ve iklim değişikliğiyle mücadelesinde çarpıcı veriler ortaya çıkmış oldu.
ParaAnaliz'de yer alan habere göre; ülkede kadınların işgücüne katılım oranı OECD ortalamasının yarısından bile daha düşük seviyede oldu. İşsizlik oranları ve bölgesel ekonomik uçurum raporda öne çıkan başlıklardan oldu. Ülkede birçok bölgenin kalkınması, politika değişikliğine bağlı durumda.
ANTEP, ADIYAMAN, KİLİS EN ÇOK BÜYÜYENLER OLDU
OECD'nin “Bir Bakışta Kentler 2024” raporunda, Türkiye’nin mevcut politikalarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemekte yetersiz olduğu sonucu ortaya çıktı ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının, sosyal ve ekonomik istikrarı tehdit eden bir boyuta ulaştığının altı çizildi.
Türkiye, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranları, her bölgede değişti. Özellikle büyükşehirler ile kırsal gölgeler arasındaki farklılıklar ön plana çıktı.
Ülkede, enflasyondan arındırılmış kişi başına düşen GSYH büyüme oranları da açıklandı. Buna göre, Antep, Adıyaman, Kilis bölgesi yüzde 8,5’lik büyüme oranıyla ülkedeki diğer bölgeleri geride bıraktı ve ilk sıraya yerleşti.
Adana, Mersin bölgesi yüzde 7,65’lik oran ile, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir’i kapsayan bölge de yüzde 6,58 ile bu bölgeyi izledi. İzmir’de bu oran yüzde 5,98, İstanbul’da yüzde 5,44 olarak kaydedildi.
KONUTTA FARK 2 KATA ULAŞTI
Raporda, konut fiyatları da değerlendirildi. Buna göre konut fiyatlarında büyükşehirler, daha küçük kentleri ortalamada 2’ye katladı. Türkiye’deki büyük kentler ile küçük kentler arasındaki fiyat farkı, OECD ortalamasından belirgin şekilde daha yüksek oldu.
Kimi bölgelerde farklar çok daha yüksek seviyeleri görürken; OECD ortalamasında ise büyükşehirlerdeki konut fiyatları, küçüklere oranla yüzde 68 daha fazla oldu. Türkiye bu oranda da OECD ortalamasını geride bıraktı. Raporda, düşük gelir gruplarının Türkiye’de konut sahibi olmasının gittikçe zorlaştığına dikkat çekildi.
TOKİ Ankara Çubuk kura sonucu 9 Aralık 2024 isim listesi!
1 milyon memurun hem maaşları hem ikramiyeleri artıyor! Yeni kanun yolda!
Konut alamayanlar otomobile yöneldi, rekor satışlar geldi