Türkiye'nin büyüme oranının düşmesinden en fazla inşaat etkilenecek!
Türkiye’nin ortalama büyüme hızı 2011 sonrasında yüzde 4’ün altına indi. Araştırmaya göre Türkiye’nin büyüme hızı yıllık 24 baz puan düşecek. Sektörel bazda bakıldığında ise en fazla düşüş inşaat sektöründe yaşanacak.
Türkiye’nin büyüme oranı son yıllarda potansiyelinin altında kalırken, dış kaynaklı negatif unsurlara bir yenisi önümüzdeki iki yıl içinde binlerce kilometre uzaklıktaki Pasifik ülkelerinden gelecek.
Uzakdoğu ve Amerika’da Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan 12 ülkenin geçen yılın ekim imzaladığı, bu yüzyılın şimdiye kadarki en büyük ticaret olayı olan Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması (TTP) dünya ekonomisinde dengeleri değiştirecek. Her ne kadar bölgesel bir anlaşma olsa da dahil olan ülkelerin gerek ekonomik büyüklükleri gerekse de dünya ticaretinden aldıkları pay anlaşmanın önemini ortaya koyuyor. Anlaşmaya dünyanın en büyük 3 ekonomisinden 2’si dahil. 12 ülkenin toplam büyüklüğü dünya ekonomisinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Gelişen dünyanın öne çıkan Vietnam ve Malezya gibi ülkeler anlaşmanın içinde.
En fazla inşaat etkilenecek
Türkiye’nin ortalama büyüme hızı 2002-2008 yıllar arasında yüzde 7.2 olmuştu. 2011 sonrasında ise bu oran yüzde 4’ün de altına indi. Ortalama büyümede yaşanan düşüşte içeriden kaynaklanan yapısal sorunların yanı sıra çevre ülkelerde yaşanan sorunlar da etkili olmuştu. TPP de tabloya negatif bir unsur olarak girmeye hazırlanıyor. Araştırmaya göre olumsuz senaryoda anlaşma Türkiye’nin büyüme hızını yıllık 24 baz puan düşürecek. Başka bir deyişle büyüme hızı yüzde 4 yerine yüzde 3.76 olacak. Sektörel bazda bakıldığında ise en fazla düşüş yüzde 1.24 ile inşaat sektöründe yaşanacak. İnşaat dışında hazır giyim ve tekstil sektörünün de olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Dünya