Türkiye’nin CDS’indeki düşüş hızlandı! Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım iştahı artıyor!
Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın son enflasyon raporunda, enflasyon ile mücadeleye ilişkin kararlı bir duruş sergilemesi yatırımcıların Türkiye’ye olan yatırım iştahını artırdı. Türkiye’nin risk primindeki düşüşün hızlandığı belirtiliyor.
Yeni ekonomi yönetiminin politikaları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarıyla Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) düşüş devam ederken, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Enflasyon Raporu sunumunun yankıları sürüyor. Yabancı yatırım bankaları yaptıkları analizlerde, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceğine ilişkin kararlılık vurgusunu öne çıkarıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erkan'ın Enflasyon Raporu sunumunda, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koymasının ardından Türkiye'nin CDS'indeki gerileme hızlandı. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde bulunan Türkiye'nin CDS'i, 3 Kasım Cuma günü 365 baz puan civarına gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyesine inmiş oldu. CDS yani Türkiye’nin risk primindeki düşüş, bir anlamda Türk Lirası varlıklara yabancı yatırımcı ilgisinde artışı yansıtıyor. Bu düşüşün, jeopolitik risklere karşın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları, Türkiye'nin dış finansmana erişimi artırmayı sürdürmesi ve yabancı yatırımcılarla yapılan görüşmelerden alınan olumlu sinyaller ile devam ettiği belirtiliyor.
SIKILAŞTIRMA SİNYALİ
Yabancı yatırım bankaları, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın 2 Kasım'daki Enflasyon Raporu sunumu ile ilgili yaptıkları analizlerde, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceğine ilişkin kararlılığa dikkat çekiyor. ABD’li Morgan Stanley'nin CEEMEA ülkelerine yönelik haftalık raporunda, TCMB'nin son Enflasyon Raporu'nun, son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinleriyle uyumlu olarak yapılan iletişimin güçlü bir şekilde enflasyona odaklanıldığını gösterdiği ifade edildi.
Erkan'ın "enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaştırma adımlarının devam edeceği" mesajına atıfta bulunulan raporda ayrıca politika faizinin seviyesine ilişkin olarak ileriye yönelik spesifik bir yönlendirmede bulunmadığına da dikkat çekildi.
Raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:
"Çıktı açığı tahminleri, büyümede 2024'ün ikinci yarısından itibaren önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kümülatif sıkılaştırma adımlarının etkilerinin görülmeye başlandığına ve aylık enflasyon eğiliminde düşüşle iç talepte yavaşlamanın ilk işaretlerine dikkati çekti. Diğer yandan TCMB, enflasyon görünümünde henüz önemli bir iyileşme göremediğini belirterek daha fazla sıkılaştırma sinyali verdi.”