Ulaşım

Türkiye'nin dev projeleri peş peşe hizmete alınıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'ndan sonra Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun 70 kilometrelik kısmının bu hafta içinde hizmete alınması hedefleniyor.Yusufeli Barajı'nın su tutma töreninden sonra Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun 70 kilometrelik kısmının bu hafta içinde hizmete alınması hedeflenirken ülkenin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsü Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün ise cumartesi günü açılması planlanıyor

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde dev projeler peş peşe hizmete açılıyor. Yusufeli Barajı'nın su tutma töreninden sonra Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu'nun 70 kilometrelik kısmının bu hafta içinde hizmete alınması hedeflenirken ülkenin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsü Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün ise cumartesi günü açılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 34 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), yeni bağlantı yolları ve tünelleri ile yeni yerleşim bölgesinin açılışını gerçekleştirdi.

İnşaat çalışmalarına 2012'de başlanan Yusufeli Barajı ve HES, çift eğrilikli beton kemer sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin 1'inci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olarak tarihe geçti.

Her biri 186 megavatlık üç üniteden oluşan Yusufeli Barajı ile HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle senede 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Baraj, 2,5 milyon taşınmazın veya 750 bin Togg otomobilinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde enerji üretecek, ekonomiye senede 5 milyar TL'lik katma değer sağlayacak.

Ayrıca, baraj ve yeni yerleşim bölgesi kapsamında üç kesim halinde toplam 69,2 kilometre uzunluğunda hayata geçirilen relokasyon yollarında 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel, 3615 metrelik 19 adet köprü ve viyadük inşa edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, barajın ardından Ağrı Tutak Yolu'nun ve cumartesi günü de Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü'nün açılışını yapacaklarını duyurdu.

AĞRININ KUZEY- GÜNEY AKSI BÖLÜNMÜŞ YOLLA BULUŞACAK 

Efsanelere konu olan Ağrı Dağı, eşsiz doğa güzellikleri, tarihi yapıları, yaylaları, inanç, şifalı suları ve kış turizm potansiyeliyle turizmde marka şehir olma yolunda ilerleyen Ağrı'nın kara yolu standartlarının artırılması çalışmaları için, şehri güneydeki ilçe merkezlerine bağlayan yol kesiminin bölünmüş yol haline getirilmesi projesi inşa edilecek.

Çin'den başlayıp Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, İran üzerinden Anadolu'ya ve Avrupa'ya ulaşan İpek Yolu güzergahında bulunması bakımından önemli bir geçiş noktası olan şehrin kuzey-güney aksını bölünmüş yolla buluşturacak Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu projesinin 70 kilometrelik kısmı bu hafta içinde hizmete dahil edilecek. 2x2 şeritli, 79 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak projelendirilen devlet yolunun, Hamur Çevre Yolu'nun da bulunduğu kalan 9 kilometrelik kesiminin ise 2023 senesinin bitirilmesi hedefleniyor. Yolun hepsinin trafiğe açılmasıyla Ağrı'dan Patnos'a uzanan 79 kilometrelik kuzey-güney aksında bölünmüş yol bütünlüğü sağlanmış olacak.

Bu proje kapsamında, 150 metrelik Murat-2 Köprüsü, 140 metrelik Murat-1 Köprüsü ve 335 metrelik Tutak Viyadüğü ile 22 adet kavşak, 109 adet menfez hizmet verecek.

Doğu Anadolu'yu Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksı konumundaki güzergahın bölünmüş yol haline getirilmesiyle, başta tarım, turizm ve hayvancılık olmak üzere Ağrı'nın sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkı sunacak.

Kars ve Ağrı'da yaygın olan büyükbaş hayvancılıktan elde edilen ürünlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne daha kısa sürede ve güvenli taşınmasını sağlayacak yol, Güneydoğu'dan Ağrı Dağı ve Van Gölü gibi turizm yollarında ulaşımı kolaylaştıracak.

Öte yandan, Murat Nehri üzerine inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santral projeleri sebebiyle baraj suları altında kalacak mevcut yol kesiminin viyadükle geçilmesi sağlanarak, ulaşımın kesintiye uğramasının önüne geçilecek.

EN YÜKSEK YAKLI VİYADÜK DE HİZMETE GİRECEK!

Konya'da, ülkenin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsü olarak hayata geçirilen Eğiste Hadimi Viyadüğü de cumartesi günü hizmete alınacak.

Yükseklikleri 42 metre ve 166 metre arasında değişen 8 adet orta ile 2 adet kenar ayak üzerinde dengeli konsol yapım metoduna göre toplam 1372 metre uzunluğunda projelendirilen Eğiste Hadimi Viyadüğü, gidiş-geliş toplam dört şerit olarak trafik hizmetine açılacak.

Viyadükle, Konya-Karaman Ayrımı-Belören-Hadim Devlet Yolu'nun Eğiste Deresi geçişinde kullanılan 4400 metre uzunluğundaki kesimin yüzde 8 olan eğimi, yüzde 2,30 seviyesine düşecek.

Projenin sonlanmasıyla Türkiye'nin kuzey-güney aksının önemli arterlerinden biri olan Konya-Hadim-Taşkent-Alanya güzergahında seyahat konforu, sürüş emniyeti ve yol standardı yükseltilecek.

İstanbul'daki İBB'ye ait binanın 25 yıllık tahsisinin iptali engele takıldı!

Acıbadem Konakları lansmana özel fiyatlar ve 60 ay vade fırsatıyla satışta! Acıbadem'e 345 yeni konut!

Belediye o ildeki 37 adet arsayı yarısı peşin yarısı 2 taksitle satıyor! Arsa alacaklara fırsat!