Ekonomi

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı Şubat ayında yüzde 4,2 azaldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı, Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 4,2 azaldı ve yaklaşık 6 milyar 11 milyon metreküp oldu.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2023 yılının Şubat ayına ilişkin "Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın yaklaşık olarak 3 milyar 147 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 2 milyar 864 milyon metreküpü ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla yapıldı

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı, Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 4,2 azaldı ve yaklaşık 6 milyar 11 milyon metreküp oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2023 yılının Şubat ayına ilişkin "Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın yaklaşık olarak 3 milyar 147 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 2 milyar 864 milyon metreküpü ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla yapıldı.

Söz konusu bu dönemde, boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yaklaşık olarak yüzde 12,9 azalırken, LNG ithalatı ise yüzde 7,8 arttı. Yine verilen detaylara göre, toplam doğal gaz ithalatı da bu dönemde yüzde 4,2 azaldı ve yaklaşık olarak 6 milyar 11 milyon metreküp oldu.

Yine aktarılan detaylara göre, bu yılın Şubat ayında en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 65 milyon metreküple Rusya'dan yapılırken, Rusya'yı 1 milyar 21 milyon metreküple ABD ve 815 milyon metreküple Azerbaycan izledi.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, Rusya'dan yapılan doğal gaz ithalatı yüzde 12,2, ABD'den yapılan ithalat yüzde 31 oranında azalırken, Azerbaycan'dan yapılan ithalat yüzde 9,1 oranında arttı.

Konutların gaz tüketimi yüzde 16,1 oranında azaldı

Yine verilen detaylara göre, söz konusu bu dönemde, ülkede doğal gaz tüketimi yüzde 10,8 oranında azaldı ve 6 milyar 49 milyon metreküp şeklinde oldu.

Paylaşılan detaylara göre, Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi yüzde 17,5 oranında bir düşüşle 307 milyon metreküp şeklinde kayıtlara geçti. Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi de yüzde 19 artış gösterdi ve 1 milyar 159 milyon metreküpe yükseldi.

Yine aktarılan detaylara göre, konutlardaki doğal gaz tüketimi de bu dönemde yaklaşık olarak yüzde 16,1 azaldı ve 2 milyar 947 milyon metreküp şeklinde oldu.

Doğal gaz stok miktarı arttı mı?

Türkiye'de doğal gaz stok miktarı 2022 yılının şubat ayına göre yüzde 188,7 artışla 4 milyar 809 milyon metreküpe çıktı. Ayrıca doğal gaz stokunun 4 milyar 462 milyon metreküpü (yüzde 92,8) yer altı depolama tesislerinde, 347 milyon metreküpü (yüzde 7,2) LNG terminallerinde bulunuyordu.

Söz konusu bu dönemde, yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yaklaşık olarak yüzde 243,3 artış gösterdi ve LNG terminallerindeki stok miktarı da yüzde 5,1 oranında düştü.

Enerji Bakanı Dönmez’den flaş bir açıklama geldi: ‘Doğal gaz borcu ertelendi’

Bedelsiz doğal gaz faturaları yarın kesiliyor! 

Bedelsiz doğal gaz kullanımına ilişkin detaylar açıklandı!