27 / 04 / 2024

Türkiye'nin doğalgazda 2028 yılı hedefi 2 katından fazla olacak...

Türkiye'nin doğalgazda 2028 yılı hedefi 2 katından fazla olacak...

Türkiye'de, son senelerde doğalgaz arz güvenliği için sıvılaştırılmış doğal gaz terminalleri ile beraber Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitelerini devreye sokulurken, depolama kapasitesini 2028 senesinin sonuna kadar mevcut 13,4 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor. İşte haberin detayla



Türkiye'de konut ve serbest tüketicilerin ısınma ve elektrik ihtiyaçlarının yerine getirilmesi kapsamında senelik yaklaşık 50-60 milyar metreküp doğal gaz tüketilmektedir. Buna göre, söz konusu tüketimin karşılanabilmesi için de arz güvenliğinin sağlanabilmesi ve boru hatlarının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik altyapısını güçlendirmek için yatırımlar sürmektedir.

İlki 1994'te Tekirdağ'da devreye alınan Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin ardından son 30 yılda İzmir'de Egegaz LNG Terminali'nin yanı sıra, Hatay Dörtyol'da Ertuğrul Gazi FSRU, Saros FSRU ve İzmir'de Etki Liman FSRU olmak üzere üç FSRU ve iki LNG işleme tesisini devreye alınmıştır.

ahaber.comtr'de yer alan habere göre; 2007 senesinde açılan 4.6 milyar metreküp kapasiteli Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi ile 2017 yılında da faaliyete geçen 1.2 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi de önemlidir. Toplam olarak ise 5.8 milyar metreküplük gaz depolama kapasitesine sahip tesislerden Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesinin genişletme çalışmalarıyla 2028'e kadar 8.8 milyar metreküpe çıkarılması, toplam kapasitenin ise 13.4 milyar metreküpe ulaşması hedefi bulunmaktadır.

Türkiye nin doğalgazda 2028 yılı hedefi 2 katından fazla olacak...

20 MİLYON 268 BİN ABONE BULUNMAKTA

Avrupa'da en çok doğalgaz abonesi olan ülkeler arasında ön sıralarda yer alan Türkiye'nin abone sayısı eylül itibarı ile konutta 19 milyon 522 bin, serbest tüketicide 746 bin olmak üzere de 20 milyon 268 bine çıktığı kaydedildi. Öte yandan, İstanbul 5 milyon 703 bin 882 aboneyle ilk sırada yer alırken, İstanbul'u 2 milyon 15 bin 304'le Ankara, 1 milyon 89 bin 696'la Bursa, 945 bin 20 ile İzmir, 712 bin 996 ile Kocaeli, 584 bin 41'le Konya takip ediyor. Serbest tüketici sayısında İstanbul 245 bin 440 aboneyle ilk sırada yer alırken, bunu 94 bin 424'le  Ankara  takip ediyor. 

ENERJİ FİLOSU BÜYÜYOR

Doğalğaz ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamayı hedefleyen Türkiye, denizlerde doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına yönelik sismik ve sondaj faaliyetleri için yüksek teknolojiye sahip güçlü bir enerji filosu kurdu.

Türkiye, bu kapsamda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerini devreye aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, filonun büyütüleceğini kaydetmişti.

Doğalgaz destek ödemesi arttı mı? Aylık doğalgaz desteği ne kadar oldu? Güncel doğalgaz destek ödemesi!

Merkez Bankası enflasyon verilerini açıkladı! Doğalgaz tüketimi açık ara önde...

Yeni yılda ne kadar doğalgaz faturası gelecek? Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön