29 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük boru üreticilerinden Yücel Boru, İlhanlar'ı satın alıyor!

Türkiye'nin en büyük boru üreticilerinden Yücel Boru, İlhanlar'ı satın alıyor!

10 milyar dolarlık TANAP'la birlikte artan enerji hattı yatırımları boru üreticilerini de harekete geçirdi. Türkiye'nin en büyük boru üreticilerinden biri olan Yücel, rakibi İlhanlar'ı satın alıyor



Türkiye'yi küresel enerji yatırımlarının odak noktası haline getiren dev projeler, demirçelik sektörünü de hareketlendirdi. Türkiye'nin Orta Asya ve Ortadoğu'nun petrol ve doğalgazının dünyaya açılması için önemli bir kapı haline gelmesi, boru sektöründe beklentileri artırdı. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Mavi Akım gibi projelerin ardından gündeme gelen Irak ve Azerbaycan gazı boru piyasasında dengeleri değiştiriyor. Özellikle Hazar doğalgazını Azerbaycan'dan Türkiye'ye, ardından da Avrupa'ya taşımayı amaçlayan 10 milyar dolarlık TANAP'ın (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) ardından boru üreticileri birleşme kararı aldı. Demir-çelik sanayisinin en önemli şirketlerinden Yücel Boru, rakibi Hatay merkezli İlhanlar Haddecilik Boru Profil'in tesislerini alarak önemli bir adım attı. Yücel, İlhanlar'ın boru-profil fabrika binası ve makine parkını devralacak. 


DEVLER LİGİNDE 55'İNCİ 

İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu liginde Yücel Boru, 1.1 milyar liralık cirosuyla 55'inci sırada yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Şahin Türkaslan'ın yaptığı Yücel Boru'nun devralmak için masada olduğu rakibi İlhanlar Haddecilik ise 380.1 milyon liralık ciroyla 194'üncü sırada bulunuyor. 1983'te Dörtyol'da kurulan İlhanlar'ın Hatay'da 26 bin, Osmaniye'deki ise 49 bin metrekarelik tesisi var. 


8 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ VAR

Demir -çelik üreticileri TANAP'ta yerli çelik boru kullanılmasının sektöre olumlu etki yapacağını duyurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile görüşen Çelik Boru İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erciyas, "TANAP, sektörümüzün son yıllarda yakaladığı en büyük fırsatlardan biri. Bu proje çelik boru üreticileri için yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacmi anlamına geliyor. Böylesine önemli bir şansı kaçırmak istemiyoruz" demişti.


Kerim Ülker/Sabah Gazetesi


Geri Dön