Genel

Türkiye'nin en büyük depremi kaç şiddetinde? Depremde binanın sallanması iyi mi?

Deprem ülkemizin coğrafi kaderidir. Bundan dolayı da herkesin bu gerçeğe göre yaşaması gerekmektedir. Peki “Depremde binanın sallanması iyi mi, kötü mü? İşte detaylar!6 büyüklüğündeki olan depremlerde ise binaların dayanıklılığına bağlı olmak kaydıyla büyük hasarlar ile karşılaşılabilir

KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM EVLERİ YIKAR?

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneğine göre yani kısaca AHDER’e göre, 4 büyüklüğündeki bir depremde eşyalar hareket edebilir yer değiştirebilir ve zayıf binalarda hasarlar meydana gelebilir. 6 büyüklüğündeki olan depremlerde ise binaların dayanıklılığına bağlı olmak kaydıyla büyük hasarlar ile karşılaşılabilir. Binaların duvarı ve bacaları da yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Peki “Türkiye'nin en büyük depremi kaç şiddetinde? Depremde binanın sallanması iyi mi yoksa kötü mü?” İşte depreme dair merak edilip soruların bu soruların yanıtları…

DEPREMDE BİNANIN SALLANMASI İYİ Mİ?

Binaların çok sallanması hemen yıkılacağı anlamına gelmemektedir. Yapının sağlam olması ya da yeni olması deprem için oldukça önem arz etmektedir. Eski binalar depreme çok fazla dayanıklılık gösteremiyor. Bilhassa kolonların eskimesi ve oldukça yıpranması da depremden çok etkilenmesine sebep oluyor.

GECE UYURKEN DEPREM OLURSA NE YAPMALIYIZ?

Sabitlenmemiş olan dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durmanız gerekmektedir. Başınızı iki elinizin arasına alıp ya da bir koruyucu bu yastık, kitap vb. olabilir şeklindeki koruyucu malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene kadar da bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek adına sabit bir yere TUTUN hareketini yapmanız gerekmektedir.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDEDİR?

27 Aralık 1939 yılındaki 7,9 büyüklüğünde meydana gelen Büyük Erzincan Depreminde 33 bin kişi vefat etti. 100 bin kişi ise yaralandı ve 116 bin binada enkaza döndü. Erzincan depremi, dünyada meydana gelen büyük depremlerden bir tanesidir. Bu olan deprem, Türkiye sınırları içinde yaşanmış olan en büyük sarsıntı oldu.

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde binanın ilk neresi çöker? sorusu şu sıralarda sıkça sorulmaktadır. Deprem sarsıntısının yaşandığı sırada binaların ilk zarar gören bölümü, genel olarak zemine en yakın kısımlarında gözlemlenir. Bu bölümler ise genelde binaların taşıyıcı kolonları olmaktadır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmamış ise ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hız kazanacaktır.