Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali tamamlanıyor!
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük jeotermal santrali “Yüksek Elektrik Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi” ağustos ayında tamamlanıyor.
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük jeotermal santrali “Yüksek Elektrik Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi” ağustos ayında tamamlanıyor. 6 yılın sonunda 5. ünitesini devreye alarak Aydın’daki yenilenebilir enerji yatırımını tamamlayan Güriş Holding, Türkiye’nin kurulu jeotermal enerji gücünün yüzde 25’ine sahip olacak. 232.3 MW gücündeki çevreci yatırımda, re-enjeksiyon sistemiyle yeraltından çekilen jeotermal kaynaklar tekrar toprağa enjekte edilerek bölgenin yer altı kaynakları da koruma altına alındı. Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından olan GÜRİŞ Holding yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak enerji üretiminde öncü olmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük jeotermal santrali Aydın Germencik’teki “Yüksek Elektrik Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi”ni Ağustos ayında tamamlayacak olan Güriş Holding, çevreyle dost üretim biçimini tercih ederek geleceğe de yatırım yapıyor. Bölgenin kaynaklarını sürdürülebilir olarak kullanan GÜRİŞ, kurduğu santral ünitelerinde yerin altından çıkardığı jeotermal akışkanı tekrar jeotermal rezervuarın uygun yerlerine re-enjekte ederek geri dönüşümünü sağlıyor. Re-enjeksiyon sistemiyle hem sürdürülebilir bir üretim gerçekleştiriliyor hem de yeraltı su kaynakları korunuyor. Çevreci bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji santrali kurulurken tek bir ağaç dahi kesilmediği gibi santral sahasında kalan ağaçlar özel korumaya alındı. Ünitelerin çevresinde ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.
Sürdürülebilir yatırımla çevreye zarar verilmiyor
GÜRİŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, “En büyük jeotermal santrali Türkiye’ye kazandırdığımız için çok gururluyuz. Dünyanın geleceğini tehdit eden küresel iklim değişikliğine karşı harekete geçmeyi de kendimize görev bildik ve yenilenebilir enerjiye yatırımlar yaptık” dedi. Aydın’daki JES ile ilgili bilgi veren Yamantürk, “Kurduğumuz santral ünitelerinde yerin altından çıkardığımız jeotermal akışkanı tekrar jeotermal rezervuarın uygun yerlerine re-enjekte ederek geri dönüşümünü sağlıyor, böylelikle çevreye zarar vermeden kaynakları korumuş oluyoruz” dedi.
Jeotermal enerjinin yüzde 25’i Güriş’ten
Güriş Holding, yenilenebilir ve çevreci enerji kaynağı olan jeotermale yatırım yapmaya Aydın Germecik’te 2009 yılı mayıs ayında devreye aldığı 47.4 MW kapasiteli "Galip Hoca Santrali" ile başladı. Ardından “Aydın Efeler Jeotermal Santral Projesi” kapsamında yer alan ve her biri 22.5 MW kapasiteli Efe-2 ve Efe-3 santralleri devreye alındı. Galip Hoca, Efe-2 ve Efe-3 santrallerinin bugün itibari ile toplam kurulu gücü 92.4 MW'a ulaştı. Aydın Efeler Jeotermal Santral Projesi kapsamında yer alan Gürmat II ve Efe-5 santrallerinin devreye alınması ile kurulu jeotermal güç Ağustos ayında 232.3 MW'a ulaşacak ve Türkiye kurulu jeotermal enerji toplam gücünün yüzde 25'i GÜRİŞ Holding’e ait olacak.