Sektörel

Türkiye'nin en büyük sanat galerisi Folkart Towers'ta açıldı!

Türkiye'nin en büyük sanat galerisi, Avrupa'nın en önemli koleksiyonlarından biriyle İzmir’de açıldı. İzmir Folkart Towers’ta açılan sanat galerisinde, dünyanın önemli sanatçılarının eserleri sergilenecek...

Türkiye'nin en büyük sanat galerisi İzmir Folkart Towers’ta, Prof.Dr. Hans Zilch’e ait Ellerin Büyüsü adlı karma sergi ile sanatseverlerle buluşacak. Sergide, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Salvador Dali, Eugène Delacroix, Le Corbusier, Man Ray, Joseph Beuys, Georg Baselitz gibi dünya sanatına yön veren sanatçıların eserleri yer alacak. Ayrıca, Türk resim ve heykel sanatına ismini altın harflerle yazdırmış sanatçıların eserleri İzmir’de ilk defa sanatseverlerle buluşacak. İzmirli sanatseverlere büyük keyif yaşatacak olan Ellerin Büyüsü adlı sergi 800 metrekarelik alanda sanatseverlere refah bir izleme keyfi yaşatacak. Folkart’ın bir halk sanatı olduğunu ifade eden Folkart Yönetim Kurulu Başkanı ve Galeri Sahibi Mesut Sancak, şöyle konuştu: “Folkart’ın içinde halkta var sanatta var, şimdiye kadar Folkart bir inşaat idi, ama yaptığı işler içerisine böyle şeyler kattığı zaman anlam ifade ediyor. Bu sanat galerisini biz bugün başlattık ve İzmirlilerin ellerine teslim ettik, Ellerin Büyüsü sergisiyle."


Dünyaca ünlü Alman Plastik Cerrahı Prof. Dr. Hans Zilch'in böyle bir koleksiyona çok uzun yıllar uğraşarak sahip olduğunu anlatan Sancak, şunları söyledi: "Kendisi sağolsun kabul etti ve sergisini Türkiye’ye getirmemize tamam dedi. İlk İzmir’den başlattık bu sergiyi, daha sonra İstanbul, Ankara ve Antalya’da bu sergi olacak. Bizim buradaki amacımız özellikle Folkart Sanat Galerisinde Türkiye’ye gelmemiş dünyanın en iyi sanat eserlerini getirmek.”


‘ELLERİN BÜYÜSÜ’ 30 YILIMI ALDI

Folkart Towers’ta açılan Türkiye’nin en büyük sanat galerisinde gösterilen Ellerin Büyüsü adlı koleksiyonun sahibi Prof.Dr. Hans Zilch, aslen Almanya Goslarlı olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelme nedenini ve koleksiyonu nasıl bir araya getirdiğini açıklayan Zilch, sözlerini şöyle sürdürdü: “2011 yılı, Türklerin Almanya’ya gelişinin 50’nci yıldönümü vesilesiyle Goslar’da açılan bir sergiye katılan İbrahim Bey sergiyi çok beğendi ve Türkiye’ye getirmek istedi biz de kabul ettik. Eskiden el cerrahıydım şimdi emekli olunca meslek icabı el ile ilgili eserleri biriktirdim. Elin cazibesi beni çok etkiledi ve böyle bir koleksiyon oluşturdum. Ellerin Büyüsü’nü bir araya getirmem 30 yılımı aldı. Elin oluşması gelişmesi ile büyük beyinin oluşması gelişmesi çok paralellik gösteriyor ve insanın kişiliğini de belirlemekte çok önemli iki organ beni çok etkiledi buradan çıkarak ‘Ellerin Büyüsü’ meydana geldi. İlk, Berlin Üniversitesi’nde hocalık yaparken resimleri biriktirmeye başladım. İlk önce kartpostallar şeklinde takvim yaprakları şeklinde elle ilgili resimleri topladım ama sonra da Picasso’lara dönüştürdüm.”


“ELLER SANAT TARİHİNDE VE EDEBİYATTA ÖNEMLİ YER TUTAR

Ellerin çok önemli olduğunu aktaran Yazar Doğan Hızlan da, “Bazı ürünler var ki insanda çağrışımlar, imgeler yaratır. El üzerine o kadar o kadar çok atasözleri var, edebiyatta el unsurunu işleyen birçok kitap var. Mesela Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘Sağ Elim Aslan Elim’ gibi o ellerin sanat tarihindeki yerine baktığınızda, kendimiz yeniden onların önemine dair düşüncelere dalarız” diye konuştu. Hızlan, Ellerin Büyüsü adlı serginin önemine değindi.


Yeni Şafak