Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidinde son durum!
Osmaniye'nin Bahçe ilçesiyle Gaziantep'in Nurdağı ilçesini birbirine bağlayacak, Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi projesinde çalışmalar kesintisiz sürüyor.
Osmaniye'nin Bahçe ilçesiyle Gaziantep'in Nurdağı ilçesini birbirine bağlayacak, Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçit projesinde çalışmalar devam ediyor. Bahçe Kaymakamı Çığ: "Çift tüp geçit projesiyle hem yollarımız rahatlayacak hem de daha fazla yük taşıma kapasitesiyle iki bölge birbirine çok canlı bir şekilde bağlanmış olacak"
Osmaniye'nin Bahçe ilçesiyle Gaziantep'in Nurdağı ilçesini birbirine bağlayacak, Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi projesinde çalışmalar kesintisiz sürüyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından yaptırılan Adana-Gaziantep-Malatya konvansiyonel hattı, Bahçe-Nurdağ Varyantı ve Demiryolu Tünel Geçişi Projesi tamamlandığında, mevcut demiryolu 17 kilometre kısalacak.
Projede kapsamındaki tünelde yapılan çalışmalarla son üç ayda yaklaşık bin metre yol katedildi. Tamamlanmasıyla Çukurova ile Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayacak tünel, demiryolu ulaşımında kazandıracağı zamanla iki bölgenin de can damarı olacak.
Bahçe Kaymakamı Mehmet Alper Çığ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi projesiyle Osmaniye'nin Bahçe ile Gaziantep'in Nurdağı ilçelerinin her biri 10 bin 200 metrelik tünellerle birbirine bağlanacağını, böylece mesafelerin kısalacağını ve ticari ilişkilerin daha kolay hale geleceğini söyledi.
Projenin ilçeye yük ve yolcu taşımacılığı anlamında büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Çığ, şunları kaydetti:
"Bölgedeki fabrikalarda üretilen ürünlerin diğer bölgelere nakli söz konusu. Bunların daha kısa zamanda daha ulaşılabilir noktalara daha verimli şekilde gitmesini planlamaktayız. Durum böyle olunca hem ilçemiz hem de bölgemiz bundan kazanç sağlayacak. İskenderun Körfezi ve Çukurova'nın geniş hinterlandı ve bilindiği gibi Güneydoğu'da da büyük organize sanayi bölgeleri var. Çift tüp geçit projesiyle hem yollarımız rahatlayacak hem de daha fazla yük taşıma kapasitesiyle iki bölge birbirine çok canlı bir şekilde bağlanmış olacak."
- "Günlük 15-20 metre ilerleniyor"
Yüklenici firmanın şantiye şefi HASAN Çatlakkaya da her biri 10 bin 200 metre uzunluğunda ve 8 metre çapındaki tünellerden birinde şu ana kadar 475 metre, diğerinde ise bin 194 metre betonlama yapıldığını anlattı.
Çalışmaların, tünel kazma makinesinin devreye girmesiyle hızlandığını ifade eden Çatlakkaya, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en uzun demiryolu tünel çalışması, zemin elverdiği sürece günlük 15-20 metre ilerlemeyle devam ediyor. T1 tünelimizde henüz zeminle temas sağlanmadı. T2 tünelindeki çalışmalarımız hummalı bir şekilde devam ediyor. İkinci tünelde makinenin zorlanacağı bir zeminde kontrollü şekilde çalışmalar sürüyor. 50 metre ileride sert bir zeminle karşılaşacağız ve çalışmalarımız daha da hızlanacak. Sert zemin, daha çabuk kırıldığı için çalışmalarımıza olumlu katkı sunacak."
Çatlakkaya, tünel dışında aynı güzergahta bulunan köprü ve menfez çalışmalarının tamamlandığını da sözlerine ekledi.
Toplamda 193 milyon 253 bin liraya mal olacak projenin 2018 yılının Aralık ayında tamamlanması planlanıyor. Çalışmaların 24 saat esasıyla devam ettiği tünel inşaatında 50 teknik personel, 400 işçi görev yapıyor.
Akdeniz Gazetesi