28 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk arkeoparkı bu yaz hizmete açılıyor!

Türkiye'nin ilk arkeoparkı bu yaz hizmete açılıyor!

Bursa-İzmir karayoluna paralel Aktopraklık mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Üniversitesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda oluşturulan Türkiye'nin ilk arkeoparkı önümüzdeki yaz aylarından itibaren faaliyete geçecek.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa-İzmir karayoluna paralel Aktopraklık mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Üniversitesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda oluşturulan Türkiye'nin ilk arkeoparkının önümüzdeki yaz aylarından itibaren faaliyete geçeceğini söyledi. 


Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'b4nce düzenlenen 'Avrupa Miras Günlerine katılan yetkililerle birlikte, 8500 yıllık tarihi içerisinde barındıran Arkeopark alanım gezdi. Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıl önce yer alan köylerin birebir maketlerinin yer aldığı alam dolaşan gruba, Arkeopark'b4ın kazı çalışmalarını yöneten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmi Karul da eşlik etti. 

ZAMAN TÜNELİ Altepe, hazırlık çalışmaları 2004 yılından bu yana sürdürülen Arkeopark'ın idare binası, sergileme alanları, toplantı odaları ve merkez binasıyla önümüzdeki yaz tam anlamıyla hizmet vermeye başlayacağım ifade etti. Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıllık 3 ayrı köyün bulunduğunu, Arkeopark'ı ziyaret eden grupların zaman tünelinden geçerek yüzyıllar öncesini yaşayacaklarım ifade eden Başkan Altepe, "İzmir karayoluna paralel Aktopraklık'b4ta bulunan bu alan, ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürecek. Türkiye'nin belki de en uğrak yeri olacak." dedi. Arkeopark'ı ziyaret edenlerin geçmiş dönemler ve o dönemlerdeki hayat şartlarıyla ilgili geniş kapsamlı bilgiler edineceğini söyleyen Başkan Altepe, "Avrupa'b4ya olan yerleşim buradan başladı. Bu bölgede yaşayan insanlar, Trakya üzerinden Balkanlara ve somasında tüm Avrupa'ya yayıldı. Dolayısıyla burası, Bursa'nın ve Türkiye'nin alanında en ayrıcalıklı bölgeleri. Yapılan kazı çalışmalarından elde edilen veriler, tüm bu tespitlerimizi doğruluyor." diye konuştu. 


OSMANLI KÖYÜ Altepe, yakın zamanda Arkeopark alanına yeni bir Osmanlı köyü ekleneceğini de açıkladı. Köyün inşa edileceği alanda Osmanlı'nın tüm yaşam imarelerinin bulunacağını, dönemin mimarisine sahip evlerden konaklama tesislerine, sosyal hayattaki donelerden günlük hayatı yansıtan hediyelik eşyalara kadar inanılmaz bir zenginliğin ziyaretçilerle buluşturulacağım belirten Altepe, "Hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor" dedi.


Günboyu


Geri Dön