Kent Haberleri

Türkiye'nin ilk depreme dayanıklı hastanesi Van'da inşa edildi!

Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, kentte yapımı devam eden 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi’nin, Türkiye’nin depreme dayanaklı ilk ve tek akıllı hastanesi olduğunu söyledi


Türkiye'nin depreme dayanaklı ilk ve tek akıllı hastanesi Van'da yapıldı.  Konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, kentte yapımı devam eden 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi'nin, Türkiye'nin depreme dayanaklı ilk ve tek akıllı hastanesi olduğunu söyledi. Zemin kat ile birinci kat arasındaki tüm kolonlarda deprem izolatörleri bulunduğunu ve kendi enerjisini kendisinin üreteceğini belirten Polat, "Zemin kat ile birinci kat arasında 110 santimetre çapında 524 deprem izolatörleri bulunuyor. Yurt dışından getirilen deprem izolatörleri her yöne 55 santimetre hareket edebilecek. Ayrıca olası bir deprem durumunda, hastanedeki hizmet hiç durmadan devam edecek" dedi. 

Van'da 3 yıl önce yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki yıkıcı 2 büyük depremde hastanelerinde büyük hasar gördüğünü vurgulayan Polat, "Deprem sırasında en çok ihtiyaç olan hastanelerin birçoğu kullanılamaz hale geldi. Yıkım kararı alınan Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile üniversite hastanesi yıkılırken, hizmet veremeyen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi de yıkılmayı bekliyor. Sağlık Bakanlığı, depremin hemen ardından İpekyolu üzerinde 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi'nin inşasına başladı. Yaklaşık 160 milyon lira maliyetli hastanede son teknolojik sistemleri kullanıyor" ifadelerini kullandı. 

110 bin metre kapalı alana sahip hastanedeki çalışanların depremi bile hissetmeden ve korkmadan hizmetlerine devam edeceğini dile getiren Polat, deprem esnasında şehirde elektrik kesilse bile hastanede elektriğin kesilmeyeceğini söyledi. 500 yataklı olarak planlanan hastanede, yoğun bakımlar, acildeki müşahede yatakları ile birlikte 750 yataklı bir kompleks olarak hizmet vereceğini belirten Polat, "Hastanenin içinde 120 yataklı yoğun bakım, 80 yataklı acil servis ünitesi bulunacak. Bunun yanında tek kişilik odalar ve odalarda banyo, tuvalet ve her bir hasta için televizyon olacak. Ayrıca hastanemizde 13 tane ameliyathane yer alacaktır" dedi. 

İnşaatı devam eden hastanenin Türkiye'de ilk olduğuna dikkat çeken Polat şöyle konuştu: "Akıllı hastane modeli olarak inşa edilen hastane, aydınlatma ve ısınmaya kadar bütün enerji giderlerini otomatik olarak ayarlayacak. Yani bir hastamız camını açtığında odadaki klima kendini otomatik olarak kapatacak. 5 yıldızlı otellerde olduğu gibi hastane kendini ısıtıp soğutacak. Hiç kimsenin bir şeyi ayarlamasına gerek kalmayacak. Örneğin aydınlatma güneş doğduğunda kendisini kapatacak, güneş battığında ışıklar otomatik olarak yanacak ve doğalgazdan kendi elektriğini üreterek dışarıdan elektrik satın alınmayacak. elektrik ihtiyacı olmayacak. Isıdan enerji üreten enerjiden ısı üreten bir hastane olacak.Türkiye'de bunun bir örneğini oluşturabilicek bir kamu hastanesi örneği yok." Polat, depreme dayanıklı hastanenin 2015 yılında tamamlanarak bölgeye hizmet vereceğini sözlerine ekledi. 



Tigris Haber