Ekonomi

Türkiye’nin ilk, dünyanın 5. Bor karbür üretim tesisi açıldı! Bor karbür nedir? Nerelerde kullanılıyor?

Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi Balıkesir Bandırma’da açıldı. 80 milyon dolar yatırım maliyeti olan tesislerde üretilecek bor karbür ileri teknoloji ürünlerde kullanılıyor. Dünyada sadece 4 ülkede üretilen bor karbür yatırımı ile Türkiye, sayılı ülkeler arasına girmiş olacak.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Balıkesir Bandırma tesislerinde gerçekleştirildi

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi bugün Bandırma’da düzenlenen törenle hizmete açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Balıkesir Bandırma tesislerinde gerçekleştirildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bandırma tesislerinde yapılacak yaklaşık bin ton üretim ile iki kata varan değer artışları sağlanacağını ifade etti.

Ham madde ile başlayıp nihai ürüne kadar uzanacak bir sistemle, ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlı olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervini de yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceklerini söyledi.

Erdoğan, Türkiye’yi taşıması, ticareti ve üretimiyle bir doğal gaz merkezi yapma yolunda hızla ilerlediklerinin altını çizerek projedeki personelin depremzedelerin yardımına koşması nedeniye yaşanan gecikmeye rağmen Karadeniz gazını yakında milli sisteme bağlayacaklarını da ifade etti.

Erdoğan, Bandırma tesisinde gerçekleştirilecek yaklaşık bin ton üretimin iki kata varan değer artışları sağlayacağına işaret ederek bu tesis sayesinde Türkiye’nin sadece bor madeninin katma değerini artırmakla kalmadığını, Bor Karbür üretim tesisinin açılışının öneminin, bu tesisin yatırım rakamlarının ötesinde ülkemize sağladığı stratejik katkıyla yakından ilgili olduğunu ifade etti.

YATIRIM BEDELİ 80 MİLYON DOLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bandırma’da hizmete açılan Bor Karbür üretim tesisinin yatırım bedelinin 80 milyon doları bulduğunu ve bu tesisin Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sayılı işletmelerinden biri olacağına vurgu yaptı. Erdoğan, Bandırma Bor Karbür üretim tesisinden elde edilen deneyimle  Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracaklarını sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de törende yaptığı konuşmada, enerji ve tabii kaynakların her alanında son 20 yılda ciddi ilerleme sağladıklarını vurgulayarak özellikle bor cevherinde yürüttükleri katma değerli ürün yaklaşımıyla bu ürünün değerini 2 bin kata kadar yükselten teknoloji ve AR-GE altyapısını kurduklarını kaydetti. Ülkemizin 100'den fazla ülkeye gerçekleştirdiği bor ihracatıyla dünya bor pazarında yüzde 63 paya ulaşarak lider konumda olduğunu anlatan Bakan Dönmez, geçen yıl 2,67 milyon ton bor satışıyla kendi ihracat rekorumuzu yeniden kırdığımızı söyledi.

BOR KARBÜR NEDİR?

Bor karbür, yüksek sıcaklığa dayanıklılığı, sertliği, fiziksel mukavemeti düşük yoğunluğu nedeniyle endüstriyel açıdan çok önemli bir malzeme olarak kabul ediliyor. Savunma sanayisinde, nükleerde, metalürjide, otomotiv sektöründe ve aşınmaya dayanıklı mekanik parçaların üretiminde yaygın olarak kullanılmakta. Bugün açılan yıllık 1000 tonluk kapasiteye sahip olan bor karbür üretim tesisi, dünyanın beşinci büyük işletmesi olacak. Hali hazırda bu ürünü üreten 4 ülkenin olduğu belirtiliyor.