Türkiye'nin ilk ekolojik parkı Hatay'da kuruldu!
Türkiye'nin ilk ekolojik parkı, ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar için Hatay'ın Altınözü ilçesinde açıldı. Parkta kullanılan aktivite grupları daha önce kullanılan malzemelerden ve ağaç ürünlerinden yapıldı...
Türkiye'nin ilk ekolojik parkı, ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar için Hatay'ın Altınözü ilçesinde açıldı. Ekolojik parkta kullanılan tüm aktivite gruplarının neredeyse tamamı daha önce kullanılan malzemelerden ve ağaç ürünlerinden yapıldı.
Hayata Destek Derneği, Hatay'ın Altınözü ilçesinde Türkiye'nin ilk ekolojik oyun parkı 'Bir Dünya Çocukları Parkı'nı açtı. Hayata Destek Derneği, Ekim 2012’den bu yana Hatay, Şanlıurfa ve Kilis bölgelerinde kamp dışında yaşayan Suriyeli aileler için insani yardım çalışmalarını sürdürüyor. Dernek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenen hassas grupların başında gelen çocuklara çeşitli faaliyetlerle hem eğitim, hem de psikososyal olarak destek veriyor. Altınözü Belediyesi’ne hediye edilen park ile çocukların kendilerine ve doğaya zarar vermeden üretebilecekleri, yeniden kullanıma örnek olabilecek bir alan oluşturmayı hedeflendi. Aynı zamanda proje ile Suriyeli ve Türkiyeli çocukların birlikte oynayabilecekleri, beraber aktivitelere katılabilecekleri bir alan oluşturulmuş oldu.Kısıtlı bütçe ile ekolojik bir parkın hangi ilkeler izlenerek yapılabileceğini gösteren parkta 'reuse' yani 'tekrar kullanım' örnekleri bulunuyor. Parkın içindeki ahşap ev, Antakya’dan toparlanan ikinci el paletlerin kullanımı ile yapıldı. Mekana tekerlekli sandalyeli çocukların da girebilmesi için platform kuruldu. Çocuk oyun alanının üç tarafını çevreleyen taş duvar için Altınözü'nde başka bir parkın yıkılan duvarlarından arta kalan taşlar kullanıldı. Merpen çocukların gerçekleştirdikleri aktiviteleri rahatça izleyebilecekleri amfi tiyatro şeklinde yapıldı. Yine bu merpenin önünde çıkma paletlerle ve tekerleklerle yapılan hacıyatmazlar, çocukların yap-boz şeklinde kullanıp yaratıcılıklarını geliştirecekleri dikdörtgen prizma şeklinde kutucuklar ve yine bu yapılarda kullanabilecekleri saman balyaları bulunuyor. Saman balyaları aynı zamanda ev içerisinde de oturmak için kullanılıyor. Parkta ayrıca ahşap salıncak, kullanılmayan araba tekerlekleriyle çevrelenmiş bir kum havuzu, yine kullanılmayan araba tekerlekleriyle hazırlanmış bir tırmanış piramidi bulunuyor. Parkta bulunan bitkileri sulamak için yağmur suyuyla dolan bir su deposu da yer alıyor. Deponun önünde kullanılmayan bir küvet küçük bir havuza dönüştürülerek çocukların biraz olsun serinlemeleri için ortam oluşturuldu. Altınözü'nde bir metal ustasının yapımını gerçekleştirdiği dünyayı temsil eden küre heykeli de çocuklar için hem dünyayı şeklen tanıma imkanı sunuyor hem de tırmanma platformu oluşturuyor.
Zaman Gazetesi