Türkiye'nin ilk ilçe OSB'si!
Türkiye'nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi unvanına sahip İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İOSB), 3 milyon metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. 14 bin çalışanın bulunduğu bölgede 85 kuruluş faaliyet gösteriyor...
Bursa-Eskişehir Karayolu 43'üncü kilometresinde, toplam 3 milyon metrekare alan üzerine kurulu İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde (İOSB) 108 parselde 85 kuruluş faaliyet gösteriyor.
Ağırlıklı olarak tekstil, mobilya ve ağaç ürünleri sektörlerinde üretim yapan şirketlerin yer aldığı İOSB, Mudanya Limanı'na 76, Gemlik Limanı'na 75, Yenişehir Havalimanı'na ise 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Türkiye'nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi unvanına sahip İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İOSB), 3 milyon metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Erol Eruğur, 14 bin çalışanın bulunduğu bölgede 85 kuruluşun faaliyet gösterdiğini belirtiyor.
Bursa-Eskişehir Karayolu 43'üncü kilometresinde, toplam 3 milyon metrekare alan üzerine kurulu İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde (İOSB) 108 parselde 85 kuruluş faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı olarak tekstil, mobilya ve ağaç ürünleri sektörlerinde üretim yapan şirketlerin yer aldığı İOSB, Mudanya Limanı'na 76, Gemlik Limanı'na 75, Yenişehir Havalimanı'na ise 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
İOSB'nin temelleri 1970'li yıllara dayanıyor. Türkiye'nin ilk ilçe OSB'si unvanını da elinde bulunduran İOSB, dönemin Ticaret Bakanı Ahmet Türkel'in desteği, İnegöl Belediyesi ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimleriyle Bakanlar Kurulu'nun 24.12.1973 tarihli kararıyla kuruldu.
İlk müteşebbis heyeti 1977 yılında oluşan İOSB'nin altyapısı Sanayi ve Ticaret Bakantığı'nın kredi desteği ve kontrolüyle kısa zamanda tamamlandı. Bugün Türkiye'nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi unvanına sahip olan İOSB, tüm altyapı çalışmaları (yol, su, elektrik, kanalizasyon, doğalgaz, içme ve kullanma suyu tesisleri, PTT, sosyal tesisler, atıksu arıtma, atık çamur kurutma tesisleri ve camii) tamamlanmış şekilde sanayicilerin tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor.
85 KURULUŞ FAALİYET GÖSTERİYOR
İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşu yaklaşık 4 yıl öncesine dayandığı için tahsis yapılabilecek herhangi bir sanayi parseli bulunmadığını belirten İnegöl Organize Sanayi Bölge Müdürü Erol Eruğur, OSB'de 85 kuruluşun faaliyet gösterdiğini, toplam çalışan sayısının ise yaklaşık 14 bin kişi olduğunu söylüyor. Eruğur, OSB'nin yıllık ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
OSB'nin elektrik dağıtım hattı tamamen yer altı kablosuna dönüştürüldüğünden sanayi kuruluşlarına kaliteli enerji temin edildiğini belirten Eruğur, elektrik enerjisi TEİAŞ'a ait ana trafo merkezinden direkt alındığı için ucuz enerji kullanıldığını hatırlatıyor. Eruğur, OSB'deki doğalgaz kullanımına ilişkin ise şu bilgileri veriyor: "Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz 1995 yılında doğalgaz dağıtım hattı projesi çalışmalarına başladı. 1996 ikinci yarısında tamamlayarak altyapı işine başlandı. A Tipi istasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, Haziran 1997'den itibaren bölgemizde üretim ve ısıtma amaçlı olmak üzere doğalgaz kullanımına geçildi."
35 MİLYON DOLARA MAL OLDU
1998 yılında temelleri atılan OSB ve İnegöl Belediyesi ortak Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri 55 bin m3/gün kapasiteli olarak 20Q0 yılından itibaren işletmeye alındı. Türkiye'de endüstriyel: ve evsel nitelikli atık suların birlikte arıtıldığı ilk uygulama olan tesisin kapasitesi artırılarak 130 bin m3/gün atıksu arıtabilecek duruma getirildi. 160 bin metrekarelik alan üzerine kurulu, biyolojik arıtma, difüzör ve aeratör havalandırmalı tesisten çıkan atık çamurun azaltılması teknolojisi olan Cannibal sistemi ABD'den satın alınarak ülkemizde ilk defa İnegöl OSB'de uygulandı.
Yaklaşık 35 milyon dolara mal olan atıksu arıtma tesisi OSB'de bulunan sanayicilere ön arıtmasız deşarj imkanı sağlıyor. Ayrıca kurulan Çamur Kurutma Tesisleri sayesinde çıkan atık çamurlar susuzlaştırılarak geri dönüşümlü olarak kullanılabilecek hale getiriliyor. Bu haliyle Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan atıksu arıtma tesisleri, gaz motorları sayesinde kendi enerjisini üreterek egzoz gazlarından da faydalanarak çamur kurutma işlemi yapıyor. Şu anda tesisten deşarj edilen atık su sulama suyu kriterlerine uygun olarak deşarj ediliyor. Tesiste hedeflenen, Avrupa Birliği standartlarına uygun deşarj kriterlerine ulaşmak.
Bunun için Uludağ Üniversitesi Çevre Bölümü Başkanlığı ile bir protokol yapıldı. Bu protokol çerçevesinde renk giderimi için de çalışmalar devam ediyor. Arıtma maliyeti olarak benzer tesislere göre çok daha ucuz işletme yapılabiliyor. Tesisin TSE Belgesi bulunan laboratuvarında günlük atıksu analizleri yapılabiliyor.
Laboratuvar çevre kuruluşlara da hizmet verebilecek kapasiteye sahip. OSB Yönetim Kurulu, sanayiciler ve İnegöl Belediyesi'nin el ele vererek tamamını özkaynak ile bitirmiş olduğu tesisler, işletme masraflarını da bu kuruluşların çabalarıyla kendi kaynaklarından karşılıyor.
PARA