28 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk mermer fabrikası çürüyor!

Türkiye'nin ilk mermer fabrikası çürüyor!

Türkiye'nin ilk mermer fabrikası göz göre göre çürüyor. Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, 2 bin 500 yıldır mermer çıkarılan Marmara adasındaki ilk mermer fabrikasının müze yapılması için girişimlerde bulundu.




Balıkesir'in adını mermerden alan Marmara ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk mermer fabrikası göz göre göre çürüyor. Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, 2 bin 500 yıldır mermer çıkarılan Marmara adasındaki ilk mermer fabrikasının müze yapılması için girişimlerde bulundu. Ancak sonuç alamayan Aksoy, fabrikanın sahibinin izin vermemesi yüzünden binayı turizme kazandırmakta geciktiklerini söyledi. 

Fabrikanın yapımına 1912 yılında başlandığı, 1930 yılında hizmete girdiğini dile getiren Aksoy, işletmenin Türkiye'nin ilk mermer fabrikası olmasının yanında 8 adet katrak tabir edilen makinenin de çalışır vaziyette beklediğini söyledi. Fabrikanın 20 yıl boyunca çalıştığını ve ülkenin dörtbir yanına buradan mermer gönderildiğini anlatan Aksoy, "Fabrika özel mülk. Restore edilip turizmin hizmetine sunulması için defalarca girişimde bulunduk. Mermer sektöründe olan herkesin tarihi fabrikayı görmek isteyecektir. Burada bir tarih yatıyor. Ancak mal sahibi anlaşma yoluna gitmedi. Gün geçtikçe çürümeye terk ediyor. Elimizden de bir şey gelmiyor" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön