Kent Haberleri

Türkiye’nin ilk su ürünleri organize bölgesi kuruluyor!

İzmir, Türkiye su ürünleri üretiminin yüzde 15’ini sağlıyor. Sektörün dağınık olması sektör temsilcilerini harekete geçirdi.Kurulması planlanan su ürünleri organize sanayi bölgesiyle üretimde verimlilik ve kâr artışı, sağlanması planlanıyor.

İzmir, Türkiye su ürünleri üretiminin yüzde 15’ini sağlıyor. Sektörün dağınık olması sektör temsilcilerini harekete geçirdi. Kurulması planlanan su ürünleri organize sanayi bölgesiyle üretimde verimlilik ve kâr artışı, bürokrasinin azaltılması, ortak sosyal ve arıtma tesisleri ile vergi avantajı sağlanması planlanıyor.


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin ilk su ürünleri organize bölgesini kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. İZTO’da Ekrem Demirtaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ve su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımıyla yapılan toplantıda, su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulması için fikir birliğine varılarak müteşebbis heyet oluşturuldu.


İzmir Ticaret Odası Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi üyeleri ve su ürünleri yetiştirici firmaların görüşlerinin alındığı toplantıda, avcılık ve yetiştiricilik de dahil olmak üzere bütün sektörü kapsayan bir yapıda organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarının ivedilikle başlatılmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Demirtaş, “Sektör, organize bölgeyi istiyor. Bir ilki yapacağız. Kendimize özgü modeli oluşturmalıyız.” dedi. Demirtaş, organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte üretimde verimlilik ve kâr artışının sağlanması, bürokrasinin azaltılması, ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve çok sayıda vergi avantajı sağlanacağını vurguladı.


‘İHRACATTA REKABET AVANTAJI SAĞLAYACAK’


Kültür balıkçılığının hızlı bir gelişim içinde olduğuna işaret eden Demirtaş, 2002 yıllarında 61 bin ton olan kültür balığı üretiminin, 200 bin tonun üzerine çıktığını kaydetti. Su ürünleri sektörünün gelecek vaat ettiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: “İzmir, 2013 yılında 35 bin 156 ton üretimle ülkemiz üretiminin yüzde 15’ini karşıladı ancak yapının dağınık olması nedeniyle sektörün ihtiyaçları da artıyor. 2007 yılında balık çiftlikleri kıyıdan uzak, açık deniz alanlarına taşındı. Hizmet için kullanılan teknelerin boyutları büyüdü ve sayıları arttı ama altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli düzenlemeler yapılmadı. Balık çiftliklerinin yem depolamak, malzeme, alet gibi donanımı bulundurmak, çalışan personeli barındırmak için iskeleye bitişik bir noktada konumlanmış lojistik tesis için yeterli kapasitede karasal alana, iskeleye veya rıhtıma ihtiyacı var. Su ürünleri organize sanayi bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler bir arada olacak ve bu sayede verimlilik sağlanırken firmaların maliyetleri düşürülerek, ihracatta rekabet avantajı sağlanmış olacak.”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise sektörün önemine ve hızlı gelişimine değinerek, su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulabilmesi için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Güldal fidancılık, süs bitkileri ve seracılık konularında çalışmaları olmakla birlikte su ürünlerine ilişkin çalışmadan da heyecan duyacaklarını belirtti.


Zaman