Türkiye'nin ilk su ürünleri organize sanayi bölgesi İzmir'de kurulacak!
Türkiye'de ilk kurulacak Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler, bir arada olacak...
"Türkiye'de ilk kurulacak Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler, bir arada olacak"
İzmir'de, Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışma başlatıldığı bildirildi. İzmir Ticarct Odasında (İZTO) düzenlenen, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Giildal ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Girenes ile su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Su Ürünleri OSB kurulması için fikir birliğine varılarak, müteşebbis heyet oluşturuldu. Ekrem Demirtaş, kültür balıkçılığında, 2002 yılındaki 61 bin tonluk üretimden günümüzde 200 bin tonun üzerine çıkıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: "İzmir, geçen yıl toplam üretiminin yüzde 15'ini karşıladı.
Ancaky apının dağınık olması nedeniyle sektörün ihtiyaçları da artıyor. 2007 yılında balık çiftlikleri kıyıdan uzak açık deniz alanlarına taşındı. Hizmet için kullanılan teknelerin boyutları büyüdü ve savılan arttı ama altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli düzenlemeler yapılmadı. Balık çiftliklerinin. yem depolamak, malzeme, alet gibi donanımı bulundurmak, çalışan personeli barındırmak için iskeleye bitişik noktada konumlanmış lojistik tesis için yeterlikapasitede .karasal alana, iskeleye veya rıhtıma ihtiyacı var." Müteşebbis heyetin mevzuatın incelenmesi. sektörün envanterinin çıkarılması ve bölgenin kurulmasına yönelik yer seçimi konularında çalışma yapıp başvuru dosyasını hazırlayacağını belirten Demirtaş.
"Türkiye'de ilk kurulacak Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler, bir arada olacak. OSB'nin kurulmasıyla üretimde verimlilik ve kar artışının sağlanması, bürokrasinin azaltılması, ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve vergisel çok sayıda avantaj olacak" diye konuştu. Demirtaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Giildal ise sektörün önemine ve hızlı gelişimine değinerek. Su Ürünleri OSB kurulabilmesi için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi.İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Girenes de su ürünlerinin Türkiye için çok genç sektör olmasına rağmen kısa zamanda çok gelişme gösterdiğini ifade ederek, "Üretim, ulusal ve uluslararası kalite standartlarında yapılarak önemli bir kısmı Avrupa Birliği. Rusya ve Amerika'ya ihraç ediliyor. OSB. sektöre ekonomik yönden katkı sağlayacağı gibi sektörün kurumsal yapısının da göstergesi olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Dokuz Sütun