Genel

Türkiye’nin ilk uzay sistemleri merkezi açıldı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi hizmete girdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor. Türkiye 12 yıldır pek çok alanda hayata geçirdiği ilklerinden birini de gerçekleştirmiş oluyor” dedi.


Türkiye’nin NASA’sı olarak adlandırılan ve bu alanda ilk proje niteliğindeki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle açıldı. 


Yatırım maliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT tarafından karşılanan merkezin işletmesi TUSAŞ tarafından yapılacak. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek. Merkezdeki uydu testleri, oluşabilecek elektromanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektromanyetik açıdan birbiriyle uyum içinde çalıştığının doğrulanması amacıyla dış ortamdan arındırılmış odada yapılacak.


DÜNYANIN EN BÜYÜK 80’İNCİ FİRMASI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akıncılar’daki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada,“TUSAŞ sivil havacılık sektörünün dev firmaları ile işbirliğini sürdürüyor. TUSAŞ’ın hikâyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin hikâyesi ile aynıdır. Bu kurumumuz kapanmak üzereydi. Bugün TUSAŞ 1 milyar doların üzerindeki cirosu ve 5 bin çalışanı ile dünyanın en büyük 80’inci firması. Sadece Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’ne (OSTİM) aktarılan iş hacmi 12 yılda 10 kat arttı. İşte TUSAŞ böyle bir başarının içinden çıkmıştır” dedi.


MİLLİ MUHARİP UÇAĞIMIZ İÇİN HEDEF 2023


“HÜRKUŞ uçağımız Avrupa’da sertifika alma aşamasına geldi. ANKA insansız hava aracımız hedeflediğimiz düzeye yaklaştı. Göktürk-2 uydumuzu 2012’de uzaya fırlatmıştık. TUSAŞ sivil havacılık sektörünün dev firmalarıyla iş birliği içinde büyümesini sürdürüyor” diyen Erdoğan bu işin üzerine kararlılıkla gittiklerini kaydetti.  


TUSAŞ’ı sadece buradan ibaret görmemek gerektiğini, belirten Erdoğan, “TUSAŞ’ın bugün sadece yan sanayiye verdiği iş hacmi 2005 yılındaki toplam cirosundan fazla. 2023’te TUSAŞ’ı her bakımdan çok daha ileride görmek istiyoruz. Milli muharip uçağımızla ilgili karar Savunma Sanayi İcra Kurulu’ndan çıkmış bulunuyor. Bu uçağı 2023’te semalarımızda görmeyi arzu ediyoruz. Ben aslında tez canlıyım öne çekmenin gayreti içinde olmamız lazım” dedi.


ARTIK UZAY ALANINDA DA İDDİALIYIZ


Bugün açılan merkezin, uzay çalışmaları yapan az sayıda söz sahibi ülkelerde bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye’nin uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini söyleyebiliriz. 100 milyon avroluk destekle hayata geçen bu merkezde testler yapılacak. Göktürk-1 uydumuz da Fransa’dan buraya getirildi. Göktürk 3 ve diğer uydularla ilgili çalışmalar başlayacak. Bu tesis uzaya ilk adım niteliğini taşıyor. Türkiye ilklerinden birini de uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor” şeklinde konuştu. 


PARANIZ OLSA DA SİLAH VERMEZLER


Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: “Savunma sanayiinde çok büyük bir müktesebatı olan bir milletiz. Savunma sanayisi konusunda 2003’ten sonra atağa geçtik. ‘Artık biz bize yetmek zorundayız’ dedim. Dünyanın bir ucundaki de insan biz de insanız. O yapabiliyorsa biz de yapabiliriz. Birileri bariyeri koyuyor, ‘Atlayın’ diyor. Biz bariyerleri de atlayacağız. Eskiden beyin göçünden korkuyorduk. Artık bu göç tersine dönmeye başladı. Yüzde 45 dışa bağımlıyız. 2023’te dışa bağımsızlığı yüzde 100 yapacağız. Pek çok uçağın yedek parçasını üretip gönderebiliyoruz. Türkiye tüm savunma sanayi ürünlerini üretebilir konuma 2023’te ulaşacaktır. Cumhurbaşkanlığı görevim sürecinde de bu alandaki gelişmeleri takip edeceğim. Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmeler bizimle birlikte tüm dost ve kardeş ülkeleri de ilgilendiriyor. Bunları üreten ülkeler ‘Sen bana bağımlı olacaksın’ diyor. Yeri gelir yedek parçasını vermez, sizin de ürettiğiniz boşa gider.”


Yeni Akit