Türkiye’nin ilk ve tek Zero House konsepti görücüye çıkıyor!
Üçay Mühendislik, 15-17 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda, Türkiye’de ilk ve tek olan ‘Zero House’ konseptini görücüye çıkaracak.
Yenilenebilir enerji, iklimlendirme, elektrik, e-mobilite, mekanik ve teknoloji alanlarında müşterilerine kaliteli ürün ve hizmetler sağlayan Üçay Mühendislik, 15-17 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılacak.
ÜÇAY Mühendislik CEO’su Turan Şakacı, Üçay Mühendislik olarak, Türkiye’de ilk ve tek olan, yapıların karbon izini nötrlemeyi hedefleyen ‘Zero House’ konseptini, enerji alanındaki yeşil çözümleri ve yatırımlarını EIF Fuarı’nda vatandaşlar ile buluşturacaklarını söyledi. Şakacı, 2050 senesine kadar net sıfır emisyon hedefi için Zero House’ konsepti ile binalarda yapılacak iyileştirmelere dikkat çekti.
ZERO HOUSE KONSEPTİ İLE YAPILAR YEŞİLE DÜNÜŞÜYOR
Dünya genelinde konutlar, küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu bırakılıyor. Bu sebeple müstakil evleri ve binaları sıfır karbonlu evlere dönüştürmek için binanın senelik net enerji ihtiyacının yüzde 100 yerinde ve yenilenebilir enerji ile sağlanması lazım. Bu noktada konutlarda yapılacak dönüşümün de alanında uzman mühendisler tarafından yapılması gerekiyor.
Şakacı, "Üçay Mühendislik olarak, evlerin karbon izini nötrlemek için geliştirdiğimiz, Türkiye’de ilk ve tek olan ‘Zero House’ konsepti ile yapılar için gerekli olan; soğutma, ısıtma ve sıcak su ihtiyacını; yerden ısıtma sistemleri, ısı pompası sistemleri ve VRF sistemlerinin kombine edilmesi yöntemi ile karşılıyoruz. Elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumunu da ZeroHouse konseptine entegre ediyoruz" dedi.
Bu sistemler için gerekli olan elektrik enerjisini ise yapıların ya da ofislerin çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri (GES) ile sağladıklarını söyleyen Şakacı, "Yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde evler, fosil yakıtlara bağımlı kalmadan kendi enerjisini üretebiliyor. Bu durumda küresel emisyonların yüzde 17 ila 21’inden sorumlu bırakılan konutlar, sıfır karbonlu yapılara dönüştürülebiliyor. Bu sebeple karbonsuz konutlar, ülkelerin 2050 senesi net sıfır emisyon hedefleri için kritik önem taşıyor" diye ifade etti.
Şakacı, "Ayrıca, ‘Zero House’ konsepti noktasındaki evlerdeki aydınlatma sistemlerini, ısıtma soğutma sistemlerini, televizyonları ve daha birçok elektronik aleti bir ev otomasyon sistemi üzerinden uzaktan kontrol edilebilir şekilde kurgulayıp enerji tasarrufunu da maksimize ediyoruz.” dedi.
SANAYİNİN YEŞİL ÇATILARI KAZANDIRIYOR
“Sanayide enerji tüketimi, nihai enerji tüketiminin yüzde 33’ünü oluşturuyor” diye ifade den Turan Şakacı, çatı üstü veya arazi tipi güneş enerjisi sistemi (GES) yatırımlarının sanayicilere sunduğu avantajlara da dikkat çekti:
“Son senelerde yükselen enerji fiyatları ve işletmelerin sürdürülebilirlik politikaları sebebiyle yenilenebilir enerji yatırımları büyük talep görüyor. Bu noktada GES yatırımları, düşük işletme maliyetleri sebebiyle dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynakları arasında en fzla yatırım gerçekleştirilen alanların başında geliyor. Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığına maruz kaldığı sürece elektrik üretmeye devam ediyor ve işletme maliyetlerini düşürüyor" dedi.
Hafız Mustafa, Eskişehir’de okul ve kongre merkezi inşa edecek!
Ekim 2023'te ikinci el araç fiyatlarındaki düşüş yüzde 4 geriledi!