Sektörel

Türkiye'nin ilk 'yeşil bina' uzmanı

Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin, Türkiye'deki ilk yetkili temsilcisi Hırant Kalataş oldu.

Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin, binaları, çevresel etki ve etkin enerji kullanımı açısından değerlendiren sertifikalandırma programının Türkiye'deki ilk yetkili temsilcisi Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş oldu.

Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin, 2000 yılından bu yana uyguladığı bina sertifikalandırma programı LEED (Leadership in Energy and Enviromental Design -Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik), binaları, çevresel etki ve etkin enerji kullanımı gibi kriterlere göre değerlendirerek sertifikalandırıyor.
Sertifikalandırma sürecinde koordinasyon ve yol göstericilik görevini LEED AP'ler (Accredited Professional Yetkili Temsilci) yürütüyor. Türkiye'nin ilk LEED AP'si ise Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş oldu.

Sertifikanın binanın prestijini dolayısıyla da değerini artırdığını belirten Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş, "Amerikadaki yeşil binaların normal binalara oranla satış bedelleri yüzde 64, kira bedelleri ise yüzde 36 daha yüksek. Buna karşın yeşil bir binanın maliyeti, yeşil olmayan bir binaya göre sadece yüzde 2 ila yüzde 7 oranında artış gösteriyor" dedi.
 
LEED'e başvuru çok

Kalataş, son dönemde metropollerde insanların zamanlarının yüzde 90'ını kapalı mekanlarda geçirdiklerini, bulundukları mekanın konforu, rahatlığının çok büyük önem taşıdığını, bu nedenle LEED'e çok başvuru yapıldığını belirtti.

Dünyada 25 bin binanın sertifika başvurusu yapmış olduğunu söyleyen Kalataş sözlerine şöyle devam etti: "Tüm dünyada 50 binin üzerinde LEED AP bulunuyor. Bunların 45 bini Amerika'da. Ben Türkiye'de ilkim. Konunun Türkiye'de yaygınlaşmasının ardından gerek başvuru, gerek LEED AP sayısında artış olacağını düşünüyorum."

Referans