Türkiye`nin kadastro sorunu çözüldü
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Atlı, Türkiye'de 30 yılda tamamlanması öngörülen kadastro sorununu çözdüklerini bildirdi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2007 Yılı Çalışmaları ve 2008 Yılı Hedefleri Değerlendirme Toplantısı ile Tapu Sicil ve Kadastro Müdürleri Eğitim Semineri, Antalya'da başladı.
Daire başkanları, 81 ilin tapu sicil ve kadastro müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Atlı, Türkiye'de kadastro (mülkiyet belirleme) çalışmalarının Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devam ettiğini belirterek, 2004 yılına kadar olan 80 yıllık süreçte Türkiye'nin ancak dörtte üçünün kadastrosunun yapılabildiğini söyledi.
Türkiye'nin tamamının kadastroya kavuşturulması için yaptıkları ön araştırmalarda 30 yıla ihtiyaç duyulduğunun ortaya çıktığını belirten Atlı, 2004 yılında başlattıkları kadastro projesini titizlikle uygulamaları sonucu çalışmalarda çok önemli aşama sağlandığını dile getirdi.
2007 yılına sonu kadar kadastro çalışmalarının Türkiye genelinde tamamlandığını, bazı kırsal alanlardaki bine yakın itilaflı yerin ise kadastrosunun henüz yapılamadığını kaydeden Atlı, "Türkiye'de 30 yılda tamamlanması öngörülen kadastro sorununu çözdük. Kalan kısımların kadastrosu için de tespit çalışmaları yapıldı" dedi.
Tapu ve kadastro teşkilatında teknolojik gelişmeleri ileriye noktalara taşıdıklarını ve otomasyon sistemini hayata geçirdiklerini kaydeden Atlı, tüm il merkezlerinin tamamı ile büyük ilçelerin çoğunluğunda otomasyon sisteminin uygulandığını bildirdi.
Türkiye'de harita üreten bir çok kuruluş bulunduğunu bu nedenle daha önce üretim kontrolü ve envanter denetimi yapılamadığını kaydeden Atlı, kurumun hazırladığı projeyle Türkiye'nin harita envanterinin de geliştirildiğini söyledi. Atlı, bu projeyle de ülke genelindeki harita üretiminin kontrol altına alınarak, kaynak israfının önüne geçildiğini bildirdi.
-SABİT GPS SİSTEMLERİ KURULACAK-
Tapu, kadastro ve harita arşivlerinin otomasyon sistemine geçirilmesi için hazırlanan projenin de 2008 yılı hedefleri arasında uygulanacağını duyuran Mehmet Zeki Atlı, bu yıl çok amaçlı kullanımı sağlayacak GPS istasyonlarını da kuracaklarını bildirdi.
Uydu görüntülerinden alınan sinyallerle ilaveye gerek olmadan harita yapabilen GPS istasyonlarının çok önemli ve yeni bir teknoloji olduğunun altını çizen Atlı, bu sistemin, kendi hizmet alanlarının yanı sıra deprem araştırmalarının da aralarında bulunduğu bir çok hizmet için kullanılabileceğini söyledi. Atlı, "Bu sistemden, belediyeler, tüm kamu kurumları ve özel sektör de yararlanacak. Sistem, deprem araştırmaları için de kullanılabilecek. Yer kabuğu hareketleri, sistemdeki ölçütlerle
tespit etmemiz mümkün" dedi.
Türkiye'de kamuya ait ormanlar, meralar, araziler ve gayrimenkullere ilişkin envanterlerin tam olarak bilinemediğini hatırlatan Atlı, Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi hazırlayarak, kapsamlı harita yenileme çalışmasıyla envanterin ortaya çıkarılacağını dile getirdi.
"Biz, devletin vatandaşa bakan yüzüyüz. 15 milyon insanımızın, birimlerimize işi düşüyor" diyen Atlı, verdikleri hizmetlerin devletin saygınlığını artırdığını, kalitenin daha da artırılması için kurum olarak eğitim, gelişim ve yenileme çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde görevli daire başkanları da toplantıda kurumun projeleri ve hedeflenin çalışmalarla ilgili bilgiler verirken, toplantı, il müdürlerine yönelik eğitim seminerleriyle birlikte 13 Şubat'a kadar sürecek.