Genel

Türkiye'nin kadastrosu yüzde 99,48 tamamlandı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'deki 52 bin 325 birimden 52 bin 55'inin kadastrosu yapıldı, kadastro tamamlanma yüzdesi 99,48 olarak gerçekleşti.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelindeki kadastro durumuna ilişkin rapor yayımladı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'deki 52 bin 325 birimden 52 bin 55'inin kadastrosu yapıldı, kadastro tamamlanma yüzdesi 99,48 olarak gerçekleşti.

Şehirlerdeki  kadastro işlemlerine ilişkin son bilgilere yer verilen rapora göre, Türkiye'deki 52 bin 325 birimden 52 bin 55'inin kadastrosu tamamlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 54 şehirde tüm birimlerin kadastro işlemleri yapıldı, 27 şehirde ise sorunlu birimler tespit edildi. Bu şehirlerdekadastrosu yapılamayan sorunlu birim sayısı 270 olarak kayıtlara geçti. Sorunlu birimin en çok olduğu iller, 44 birimle Şırnak, 36 birimle Van ve 33 birimle Diyarbakır şeklinde sıralandı.

Yayımlanan rapora göre, Türkiye genelinde kadastro tamamlanma yüzdesi 99,48 oldu.

Kadastro tarihi


Türkiye'de kadastro faaliyetlerine ilk defa, ülke sınırları içindeki bütün taşınmaz malların özel bir kurul tarafından arazide sınırlandırılması, gelirleri ve değerlerinin tahmin edilerek deftere kaydedilmesini öngören 5 Şubat 1912 tarihli "Emvali Gayrimenkulenin Tahdit ve Tahriri Hakkındaki Muvakkat Kanun" ile Konya ilinin Çumra ilçesinde başlanıldı fakat 1. Dünya Savaşı nedeniyle çalışmalara ara verildi.

1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra ise kadastral nitelikte çalışma yapılmak üzere, 10/04/1924 tarihli ve 474 sayılı Kanun yürürlüğe konuldu.

Bu Kanunla, Artvin, Kars, Iğdır ve Ardahan illeri, Kulp ilçesi ve Hopa ilçesinin Kemalpaşa nahiyesinde başlayan çalışmalarda, taşınmaz malların gelir ve değerlerinin belirlenerek ölçülmesi amaçlandı fakat bu çalışmalarda da taşınmazların geometrik konumları "kroki" olarak gösterildi ve harita düzenlenmedi.

Bu çalışmalar da tapu tahriri niteliğinde olup, harita üretimi yapılmadığından kadastro olarak kabul görmedi.

1924'te Tapu Umum Müdürlüğü adı altında (şimdiki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) teşkilat kurularak, 1925 tarihli ve 658 sayılı Kadastro Kanunu yürürlüğe konuldu. Bu kapsamda, 1925 Mayıs ayından itibaren Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya’da genel kadastro anlamında mülkiyet kadastrosu (ilk tesis ya da tesis kadastrosu) çalışmalarına başlanıldı. 

 

Tapu ve kadastro konusunda merak edilenler için bilgilendirme programı!