Ekonomi

Türkiye'nin kredi risk primi 500 puanın altına indi!

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), günlük 50 puandan fazla düşüş ile 500 baz puanın altına geriledi. İşte detaylar...Merkez bankalarının sene başından bu yana güçlü seyrini sürdüren enflasyonla mücadelede attığı ve atacağı adımlara yönelik beklentiler, yatırımcıların kararları üzerinde etkili oluyor

Dünya genelinde enflasyonun düşüşe geçmeye başlamasıyla başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının "şahin" politikalarını sonlandıracağı beklentisi risk algısının azalmasına neden olurken, Türkiye'nin risk primlerinin düşüş eğilimi de hız aldı.

Merkez bankalarının sene başından bu yana güçlü seyrini sürdüren enflasyonla mücadelede attığı ve atacağı adımlara yönelik beklentiler, yatırımcıların kararları üzerinde etkili oluyor.

Türkiye'nin 5 senelik CDS değeri ise günlük 50 puandan fazla inişle Aralık 2022 tarihinden bu yana ilk kez 500 baz puanın altına geriledi.

Ülkenin risk seviyesi TSİ 12.30'da 497 seviyesinde hareket ediyor.

Öte yandan küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve bankacılık sektöründeki endişelerin yatırımcıların odağında olduğu haftayı pozitif tamamlarken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine döndü.

ABD'de başlayan ve Avrupa'ya sıçrayan bankacılık sektörüne yönelik endişeler para politikalarına ilişkin beklentilerde belirsizliklerin hakim olmasına sebep olurken, Fed hafta içinde politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5,00 seviyesine ulaştırdı.

Fed'den yapılan açıklamada kapsamında, ABD bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğu ifade edilerek, son gelişmelerin hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi şartlarıyla sonuçlanmasının ve ekonomik faaliyet, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Ekonomiye dair tahminlerine ilişkinde açıklama yapan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminlerinde bu sene için değişikliğe gitmedi. Banka, federal fon oranına dair tahminlerini bu sene sonu için yüzde 5,1'de bırakırken, gelecek tıl için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e çıkardı.

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Fed Başkanı Jerome Powell, piyasada 2023 yılında 4 faiz indiriminin fiyatlandığına ilişkin soruya "Üyelerin böyle bir öngörüsü bulunmuyor." şeklinde cevap verdi.

Bankanın enflasyonla mücadeleye devam edeceği altını çizen Powell, daha fazla faiz artışı ihtiyacını değerlendirirken gelen veriler kapsamında değişen görünüme ve özellikle kredi sıkılaşmasının beklenmeyen etkilerine odaklanacaklarını bildirdi.

Şişli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

MABEL'in şube sayısı artıyor! Kıbrıs'tan 300'ü aşkın bayilik başvurusu geldi! 

Altın satışları ikiye katlandı! Yatırımcılar Kapalıçarşı'ya akın ediyor! Kuyumcular resmen doldu taştı!