Ekonomi

Türkiye'nin kredi risk primi bugün 720 baz puana yükseldi! Temerrüt riski artıyor! 

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) bugün 720 baz puana ulaştı. Bu durum, Türkiye'nin temerrüt riskinde belirgin yükseliş ve dolar cinsi borçların yüzde 11'in üstünde faizle çevrilmesi anlamını taşıyor. İşte ayrıntılar... 14 Mayıs sonrasında Türkiye’nin kredi risk priminde (CDS) başlayan yükseliş sürüyor

İki seçim arasında Türkiye’de finansal piyasalarda tehlike çanları daha güçlü çalmaya başladıı. 14 Mayıs sonrasında Türkiye’nin kredi risk priminde (CDS) başlayan yükseliş sürüyor.

14 Mayıs öncesinde muhalefetin ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabileceği ve geleneksel para politikasına dönülerek normalleşme olacağı beklentisiyle 500 baz puanın altına düşen CDS, bugün 720 baz puana yükseldi. Bu seviye 2022 Ekim'den sonraki dönemin zirvesi şeklinde kaydedildi. 

CDS’te yaşanan artış, Türkiye’nin kısa vadede 203 milyar dolara yükselen dış borcunu ve 55 milyar dolar olan cari açığını çok daha yüksek faizle çevirmesi anlamını taşıyor. 

Türkiye'nin kredi risk primi bugün 720 baz puana yükseldi! Temerrüt riski artıyor! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ABD’nin 5 yıllık hazine tahvili faizi yüzde 3,78 iken, Türkiye bu CDS seviyesi ile dolar cinsinden yüzde 12 seviysine yaklaşan faizle borçlanma yapabilir. Bu da, 10 milyar dolarlık borçlanma için 5 senede 6 milyar dolarlık faiz ödenmesini gerektirir. 

720 baz puanlık CDS ayrıca, Türkiye’nin temerrüt ihtimalinin yüzde 45 seviyesine ulaşması anlamını taşıyor. 

KREDİ RİSK PRİMİ (CDS) NEDEN YÜKSELİYOR? 

Hükümet, seçim öncesinde ekonomiyi canlı tutmak amacıyla düşük faizle kredi musluklarını açtı ve tüketim ile ithalat teşvik etti. Krediler hızla yükselirken, cari açık ve ithalat da rekor kırdı. Bunu yaparken de döviz kurlarında artış olmaması için Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri seferber edildi.

Senenin başından bu güne TCMB brüt ve net rezervlerindeki düşüş 30 milyar dolar seviyesine yakınlaşırken, swap dahil net rezerv 21 sene sonra ilk kez eksiye indi. 

Bu politikayı seçime kadar devam ettirmek iin bankalardan döviz alımına da oldukça sert sınırlamalar koyuldu. Kur korumalı mevduat (KKM) hacmi 120 milyar doları  geçti ve önemli bir risk kalemi durumuna geldi. 

Türkiye ekonomisinde mevcut durum sürdürülemez hale gelirken, piyasalar seçim sonuçlarını ve seçim sonrasında ekonomi yönetiminde değişiklik yaşanıp yaşanmayacağını beklemeye geçti. 

Seçim öncesi piyasalar kritik virajda! Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı!

Piyasalar seçime odaklandı! Borsa, altın ve döviz fiyatları nasıl bir seyir izleyecek?

Kripto para borsasından 10'uncu yıla özel Lamborghini marka lüks spor otomobil çekilişi!

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? 23 Mayıs brent petrolün varil fiyatı kaç dolar?