Ekonomi

Türkiye'nin kredi risk primi çakıldı!

Türkiye`nin beş senelik kredi risk primi (CDS), ABD enflasyonunun beklentilerin altına düşmesinin ardından 600 baz puanın altına düştü. 

Ekim'de ABD'de enflasyon beklenenden daha zayıf seyrederken, Türkiye'de piyasaların risk algısı geriledi ve risk primlerindeki düşüş eğilimi hızlandı.

 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele için attığı ve atacağı adımlara ilişkin beklentiler, yatırımcıların karar verme sürecini etkiliyor.

Son dönemde ülkede güçlenen resesyon endişeleri, Fed'in ultra şahin duruşundan vazgeçmek zorunda kalacağına yönelik beklentileri öne çıkartmıştı.

İşte ayrıntılar...

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim'de yıllık yüzde 7,7 ile beklenenden iyi yükseldi. Bu dönemde TÜFE'nin yıllık yüzde 8 artması bekleniyordu. Yıllık enflasyon Eylül'de yüzde 8,2 ile dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Analistler, Ekim ayında beklenenden fazla yavaşlayan enflasyonun Fed'in gelecekteki faiz artırım aralığını azaltacağına dair umutları artırdığını söyledi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si, ABD'nin Ekim ayı enflasyon verilerinin beklenenden zayıf gelmesiyle 600 baz puanın altına inerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

 

Analistler, Türkiye'nin ekonomide aldığı son tedbirlerin yanı sıra Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki diplomatik faaliyetinin, tahıl koridorunun açılmasının ve ülke ihracatının olumlu gelişmesinin risk primini düşüren faktörler arasında olduğuna dikkat çekti.

Bu arada doların euro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan Dolar Endeksi iki ayın en düşük seviyesi 109'un altına geriledi.

ABD 2023 MALİ SENESİNE 88 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE AÇIĞI İLE BAŞLADI!

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, 2023 mali senesinin ilk ayı olan ekimde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 47 düşerek 88 milyar dolar olarak kayda geçti.

ABD Hazine Bakanlığı, ekim ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu paylaştı.

Buna göre, 1 Ekim 2022'de başlayan ve 30 Eylül 2023'te son bulacak olan 2023 mali senesinin ilk ayında federal hükümetin bütçe açığı 88 milyar dolar olarak hesap edildi.

Federal hükümet, 2022 mali senesinin aynı ayında 165 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Bu şekilde, bütçe açığı ekimde geçen senenin aynı ayına kıyasla yaklaşık yüzde 47 düşüş yaşadı.Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, bütçenin ekimde 90 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

Altında neden yükselişe geçti?
1 dolarınız bile varsa hemen bakın! Analistler peş peşe açıkladı! Acele edin!
ABD 2023 mali yılına 88 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı!
Hisseli tapu ayırma nasıl olur?