Ekonomi

Türkiye'nin kriz notunda son dakika gelişmesi: Yeniden rekor kırdı 'İflas demek kaos demek' uyarısı

Türkiye ekonomisi adım adım çöküyor mu? Açıklanan son dakika verisine göre kredi iflas riskini gösteren CDS puanları yeni bir rekor kırdı. Son açıklanan veriyle birlikte kredi iflas riski 900'ü aştı. Verilerin açıklanmasından sonra DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bu işin şakası yok" dedi.ABD haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından piyasalarda hareketli anlar yaşandı

Küresel piyasalar dün açıklanan zirve enflasyon verisi ile sarsılırken, doların diğer para birimleri karşısındaki güçlü duruşu sürüyor.

ABD haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından piyasalarda hareketli anlar yaşandı. ABD'de haziranda enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından küresel piyasalarda sert düşüşler görülürken dolar değerlenmeye devam etti. Dolar/TL ise 17.50'yi de aşarak 2022 yılının zirvesine ulaştı.

Dün 20 yılın ardından ilk kez dolar Euro'dan daha değerli olurken, TL'de de dolar karşısında kayıplar yaşandı. 

Dolar/TL'deki bu hareket yurttaşları tedirgin ederken, Türkiye'nin risk göstergesi olan CDS'ler de 900'ü aşarak rekor tazeledi.

 

EN SON 2008'DE BU SEVİYELERE ÇIKTI

CDS, en son küresel finans krizi sırasında Ekim 2008’de bu seviyelere çıkarak Ekim 2008'de güniçi işlemlerde Türkiye'nin risk primi 904 baz puanı görmüştü.

Türkiye CDS'lerin en son etkisini 2001 ekonomik krizinde 1300 seviyelerindeyken derinden hissetmişti. 

Risk priminin (CDS) yükselmesi ise iflas riskinin artması anlamına geliyor.

ALİ BABACAN HÜKÜMETİ UYARDI: ŞAKASI YOK DERHAL TEDBiR ALIN

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Bir aydır tedbir için haykırıyorum. Bugün CDS 900’e ulaştı! Bu işin şakası yok. Hükûmete bir kere daha sesleniyorum: Derhal tedbir alın” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan "iflas demek kaos demektir, tarih şahit olsun ki ben buradan uyarımı yapıyorum" diyerek şu açıklamaları yaptı:

Bir aydır tedbir için haykırıyorum. Bu konuşmayı yapmamın üzerinden bir ay geçti. Bugün CDS 900’e ulaştı! Bu işin şakası yok. Hükûmete bir kere daha sesleniyorum: Derhal tedbir alın” notu ile 15 Haziran 2022’de yaptığı konuşmanın videosunu paylaştı. Babacan, bir ay önce şunları söylemişti:

“Tarih şahit olsun ki, ben bugün buradan uyarımı yapıyorum. Ülke olarak uçurumun eşiğine geldiğimizi söylemek ve hükümeti derhal göreve çağırmak üzere karşınızdayım. Ekonomik ve finansal bir beka sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Kaygılıyım, çünkü ülkemizin temerrüt riski yani iflas riski, bugüne dek görmediğimiz bir seviyeye ulaşmış durumda. Türkiye’nin temerrüt riskini, yani iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS yani Kredi Temerrüt Takas Oranı, tam 836 baz puana çıkmış durumda bugün. 836 baz puan. Şuna bakar mısınız grafiğe? 24 Haziran’dan 2018 sonraki iniş çıkışlara adeta can çekişen bir hastanın sağlık grafiğine benziyor. Bu gösterge arkadaşlar, bu 836 rakamı yaklaşan felaketin şimdiden haber veriyor.

 

“İFLAS DEMEK, KAOS DEMEKTİR”

Şu anda ülke tam bir çakılmaya doğru gidiyor arkadaşlar. İnanın an meselesi, an. O uçurumdan aşağıya düşmek, o temerrüt ve iflas çukuruna düşmemiz an meselesi. Bir gecede olur ya… Bu işin şakası yok. Ben gördüm çünkü bunu. Dünyada pek çok ülkede gördüm. O iflasın o temerrüttün ne olduğunu biliyorum. Perişan olur herkes. İnanın yaşanacak bir ülke olmaz Türkiye ondan sonra. İflas demek, benzin gibi, mazot gibi temel ihtiyaç maddelerinin parayla bile bulunamaması demektir. Paranız var, yarım depodan fazla alamıyorsunuz. Ya da yok 3 saat kuyrukta bekliyorsunuz. İflas işte odur. Her gün 6 saat 10 saat elektriğin kesik olduğunu düşünün memlekette. İşte tehlike bu arkadaşlar. İflas demek, topyekûn ekonomik ve finansal çöküş demektir. İflas demek, kaos demektir. Hükümete sesleniyorum, Erdoğan’a sesleniyorum: Çok pişman olursunuz, çok. Ancak iş de işten geçmiş olur.

CDS NEDİR?

CDS (credit default swap) risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır.

Ülkeler arasında yapılacak olan ticari anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansıyor. CDS primi yüksek olan ülkelerin kredi maliyeti de yükseliyor.

Zam gelen emekli maaşlarının bankaya yatış günleri belli oldu! Tahsis numarası tek olanlar...

Fiat Egea tüm modellerinde Connect uygulamasını standart yaptı! Sadece 399 lira

Avrupa tüm doğal gazı satın alıp fakir ülkelerin önünü kesiyor iddiası: İTO Başkanı uyarmıştı

Memura ek zamlı maaşlarda sürpriz gelişme! En düşük memur maaşı 9 bini aşacaktı

LPG'ye gelen zamdan sonra mutfak tüpüne de zam geldi! Yeni tüpünü alıp kenara koyan kâra geçer

Brent petrol son 4 ayın en düşük seviyesine geldi! Brent petrol fiyatları ne kadar oldu?