Ekonomi

Türkiye'nin LPG ithalatı yüzde 16 arttı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye'nin LPG ithalatı, Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı ve 306 bin 86 tona çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu yılın Nisan ayına ilişkin Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu’na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından LPG ithalatı yapılan ülkeler Cezayir, Rusya, ABD, Kazakistan, Estonya ve Lübnan oldu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, LPG ithalatı Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre, yüzde 16,2 arttı ve 306 bin 86 ton şeklinde gerçekleşti. Ayrıca verilen detaylara göre, söz konusu bu dönemde, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılan LPG ihracatı ise yüzde 63,2 azaldı ve 18 bin 849 tona geriledi.

Paylaşılan detaylara göre, İhracat Cibuti, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya, İsviçre, Marshall Adaları ve Türkiye Serbest Bölgelerine gerçekleştirildi. Yine açıklanan rakamlara göre, LPG üretimi de aynı dönemde yüzde 32,2 azaldı ve 59 bin 517 ton oldu.

Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yapılan toplam LPG satışı, yaklaşık olarak 370 bin 236 ton şeklinde hesaplandı.

Söz konusu bu ayda, satışlarda yüzde 81,6 pazar payıyla otogaz 1. sırada yer aldı. Bunu, yüzde 13,6 ile tüplü LPG ve yüzde 4,8 ile dökme LPG satışları takip etti.

Türkiye'nin petrol ithalatı yüzde 10,9 azaldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) merakla beklenen 2023 yılı Nisan ayına ilişkin Petrol Piyasası Sektör Raporu’na göre, Türkiye'nin toplam petrol ithalatı içerisinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde 33,7 azaldı ve 1 milyon 998 bin 739 ton şeklinde gerçekleşti.

Açıklanan rakamlara göre, söz konusu bu dönemde motorin türleri ithalatı yüzde 61 artışla 1 milyon 57 bin 792 ton seviyelerinde gerçekleşti. İthalatın kalan kısmını havacılık ve denizcilik yakıtları, benzin ve fuel-oil türleri ile diğer ürünler oluşturdu.

Böylelikle, toplam ithalat nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 azaldı ve 3 milyon 537 bin 478 ton oldu.

 

İstanbul'un haziran ayı enflasyonu belli oldu!

Aile destek ödemesinde son dakika: Aile destek ödemeleri temmuzda devam edecek mi? Aile destek ödemeleri bitti mi? 

'Dolar 28 TL'yi geçmez' diyen Atilla Yeşilada nedenini tek tek açıkladı!