Türkiye'nin mega projeleri ard arda açıldı!
Dünya ülkelerinin krizle boğuştuğu dönemlerde bile Türkiye yatırımda frene basmadı. Mega projeler birbiri ardına tamamlanarak hizmete açıldı. Bunlar yapılırken sosyal devlet politikaları unutulmadı. Ekonomide 'yerli devrim' için çalışmalar hızlandırıldı.
15 milyon kişi ilk kez uçakla tanıştı
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: 6 bin kilometre olan bölünmüş yolu 18 bin kilometreye, birbirine bölünmüş yollarla bağlı olan il sayısını 6'dan 75'e çıkardık. Daha önce 8 milyon vatandaşımız uçakla seyahat ederken, geçen yıl 86 milyon. 15 milyon vatandaşımız ilk defa uçakla tanıştı. Kanal İstanbul çalışmaları sürüyor, Ankara-İstabul YHT hizmete girdi.
En büyük başarı mali disiplin
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: En önemli başarılarımızın başında mali disiplin geliyor. Mali disiplin sayesinde memleketi borç ve faiz yükünden kurtardık. ? Eskiden faize ve savunma harcamalarına giden kaynaklar eğitime, sağlığa, sosyal harcamalara ve yatırıma yönlendirildi. Kayıt dışı istihdam 2002'de yüzde 52,1 iken bu yılın şubat ayında yüzde 31,7'ye düştü. ? 2007 yılında 6,6 milyar lira olan sosyal harcamaları 32,9 milyar liraya çıkardık.
TANAP, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Türk Akımı ve TANAP çok önem verdiğimiz projeler. Bu tür uluslararası projeler, Türkiye'nin önemini ve değerini artıracak. TANAP, 21 ilden geçecek. 6 ayrı büyük şantiyede 5 bine yakın istihdamla Türkiye'nin ekonomisine hemen hemen 10 milyar dolara yakın para girişi sağlayacak. 2023 yılında 2 nükleer santral Türkiye'nin büyüme hızına karşılık gelen yüzde 17-20 civarındaki enerji ihtiyacını karşılamış olacak.
Gümrük Birliği'ne revizyon yapılacak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık milli gelir ve 2023 hedefimize ulaşmak için yapmamız gerekenleri belirledik, önemli kararlar aldık. Yüksek teknoloji ve stratejik yatırımları, 5. Bölge teşvik kapsamına aldık. Gümrük Birliği ile ilgili 4 şartı AB'ye kabul ettirdik. İran'la 'tercihli ticaret anlaşması' yürürlüğe girdi. Malezya ile bitirdik uygulamaya giriyor, Singapur'la da bitirdik kasımda imzalayacağız.
Yerli otomobilde prototip ağustosta
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Bilişim Vadisi'nin altyapı çalışmaları tamamlandı. Üst yapı inşaatı sürecinin başladı. İki tip yerli araç geliştiriyoruz. Birincisi 'Menzili Artırılmış Elektrikli Araç', diğeri ise tamamen elektrikli araç. Ağustos 2015'te ilk prototip aracımız gelecek. İlk test filosu ise 2016 yılında. Yerli keşif uydusu "GÖKTÜRK-2"yi TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ ortaklığıyla yüksek yerlilik oranıyla ürettik.
Bedelli askerlikten 3.6 milyar lira geldi
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: En modern helikopteri yaptık ve silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. 18 ay olan askerlik süresini önce 2003'te 15 aya indirdik, geçen yıl, 1 Ocak'tan itibaren de 15 aydan 12 aya indirdik. Şu anda askerlik süresi 12 ay. Hem 2011 yılında hem de 2014 yılında, 2 defa bedelli askerlik çıkardık. Bedelli askerliğin birincisinden 70 bin insanımız faydalandı. İkinci çıkardığımız bedelli askerlik yasasına 200 binin üzerinde kişi katıldı. Buradan elde edilen 3.6 milyar lira da Savunma Sanayi fonumuza kaldı.
Orta Anadolu hızlı trenle bağlanacak
ESKİ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: 80 yılda 26, son 13 yılda 29 havalimanı yapıldı. Ankara'yı İstanbul'a, Konya'yı Ankara'ya, Eskişehir'e yüksek hızlı trenle bağladık. Antalya'yı İzmir'e, Sivas'a, Konya'yı Mersin'e bağlayacak YHT yapımı devam ediyor. Orta Anadolu hızlı trenle bağlanmış olacak.
Bu projenin bir benzeri daha yok
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: Gümrük kaçakçılığının tamamen ortadan kaldırılması veya minimize edilmesi gerekiyor. Petrolden kırmızı ete kadar, özelliğine göre, üzerindeki vergi yüküne ve kaçakçılık yöntemlerine göre hepsini dikkate alarak çok özel tedbirleri hayata geçirdik. Sadece kara kapıları değil, deniz ve hava kapıları dahil giren tüm eşya hangi formatta gelirse gelsin Türkiye'ye gelen tüm eşya x-ray taramasından geçirilecek. Böyle bir projeyi dünyada uygulayan hiçbir ülke yok. Biz bütün hazırlıklarını teknik olarak yaptık.
Milli aşıda artık sona geliyoruz
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Milli aşı çalışmalarımızda belli bir aşamaya geldik. Mayısta ihalesini tamamladık. 3-4 yıla Türkiye'de kullanılan aşıların kademe kademe antijeni, dolumu, testleri, ruhsatı tamamı yerli üretilmiş aşılardan oluşacak. Her yıl yaklaşık 500 milyonluk aşı maliyetimiz var. 81 ilde 957 ilçeye ücretsiz 'Sağlıklı Yaşam Merkezi' kurulacak.
25 bin çocuğa ödeme yapıldı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: ? Yetim yardımı müracaatlarını kabul ederken bir taraftan da işlemi bitenlere maaşlarını ödemeye başladık. Haziran başında 25 bin çocuğumuzun ödemesini yaptık. ? Aile Sosyal Destek Programı 4 pilot ilde başladı. ? ANKA programını, 62 Çocuk Destek Merkezi'nde uygulamaya başladık.
76 şehirdeki su sorunu çözüldü
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: ? 12 yıl önce birçok şehirde su yoktu. 76 şehrin su problemini çözdük. Biz göreve geldiğimizde 30 metre yükseklikteki gölet 22 yılda, 30 trilyona mal ediliyordu, biz aynı işi 18 ayda 4,5 trilyona mal ettik. 12 yıl önce birçok şehirde su sorunları vardı. Susuzluk ya da sudan gelen hastalık diye bir şey yok artık.
Akşam