Ulaşım

Türkiye'nin mega projeleri tam gaz!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, rekabet gücünü artıracak, halkın hak ettiği refahı yaşamasını sağlayacak bir hedef açıkladı. Ayrıca, Turhan ulaşım kalitesini artıracak projelere öncelik verdiklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ulaşım sektörünün ekonomik kalkınmanın en temel itici güçlerden biri olduğunu vurgulayarak, bu bilinçle hizmet kalitesini her geçen yıl daha da artırarak, Türkiye’nin gelişimi, toplumun kalkınması ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedeflerine ulaşmada gerekli her türlü gayret ve kararlılığı gösterdiklerini vurguladı. Yapılan çalışmaların ulaşıma olan talebin 2023’e kadar en az bir kat, 2050’ye kadar ise dört kat büyüyeceğini ortaya koyduğunu belirten Turhan, Bakanlık olarak oluşması beklenen bu talebin zamanında ve üstün kalitede karşılanmasını planladıklarını bildirdi. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, bakan Turhan, 2023’e ulaşıldığında ulaşım ve haberleşmenin tüm ayaklarında vatandaşların güvenli, konforlu, ekonomik veya hızlı her türlü ihtiyacına cevap verebilecek altyapıya sahip bir sistem kurmak istediklerini kaydetti. 2023, 2035 ve daha sonrası için belirlenen bir vizyonla hareket ettiklerinin altını çizen Turhan bu vizyon çerçevesinde görmeyi hedefledikleri Türkiye fotoğrafını, “Demiryolunda yüksek hızlı tren ağını genişletmiş, hızlı tren koridorları oluşturmuş, mevcut yollarını yenilemiş, üretim merkezlerini ve organize sanayi bölgelerini demiryollarıyla limanlara bağlamış, yerli bir demiryolu endüstrisi oluşturmuş bir Türkiye” olarak tanımladı. 

BÜYÜK PROJELER ADIM ADIM

Kanal İstanbul’a Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğu için büyük önem verdiklerini ifade eden Turhan, projenin bu yıl başlatılması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Kanal İstanbul Projesi’nde ihale ilanına çıkmak için ÇED Raporu’nun onaylanmasını beklediklerini söyleyen Turhan, “Şu an dünyanın birçok ülkesinden büyük yatırımcılar gelip proje hakkında bilgi alıyor. Bir yatırım projesi olarak, bu projeye katılmak istediklerim belirtiyorlar” dedi. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli projesinde, projelendirme faaliyetlerini tamamladıklarım dile getiren Turhan, şunları kaydetti:

“Bu tünel ile Boğaziçi Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu metro tüneli ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli iki köprünün ortasında birleştirilerek tek seferde geçilecek. Günde 6.5 milyon insanın kullanacağı toplam dokuz farklı raylı sistem, ekspres metro ile birbirine bağlanacak. 30.2 km uzunluğunda olacak raylı sistem İncirli-Gayrettepe-Altunizade-Söğütlüçeşme arasında 15 istasyonda hizmet verecek. 10 istasyonda 11 raylı sistem hattına entegre olacak. Kısacası İstanbul’un trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak.”

YHT PROJELERİNE DEVAM

Yapımı devam eden Ankara-Sivas YHT hattı ve Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT hattının da Türkiye açısından çok önemli projeler olduğunu belirten Turhan, şöyle devam etti: “Tabii bu projelerle birlikte Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını Avrupa’ya bağlayacak diğer yüksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarımız da proje ve yapım çalışmaları sürüyor. Bu projelerin de bir an önce tamamlanması için çalışıyoruz. Ayrıca Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro hattının da tamamlanmasını İstanbullu vatandaşlarımız dört gözle bekliyor. 5G çalışmaları, Türksat 6A ve daha nice projemizi adım adım tamamlıyoruz. Ülkemizi adım adım geleceğe taşıyoruz. Türkiye’nin rekabet gücünün artırılmasına ve halkın hak ettiği refahı yaşamasına imkan verecek projelere öncelik vererek yola devam ediyoruz.”