Genel

Türkiye'nin not görünümünün negatife düşürülmesi gözleri diğer şirketlere çevirdi!

S&P'nin, Türkiye'nin not görünümünü "negatife düşürmesi gözleri diğer şirketlere çevirdi. Ekonomistler 'not indirimi'ni tartışıyor. Standard & Poor's, Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif" seviyesine düşürdüğünü açıkladı.

S&P'nin, Türkiye'nin not görünümünü "negatife düşürmesi gözleri diğer şirketlere çevirdi. Ekonomistler 'not indirimi'ni tartışıyor Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif" seviyesine düşürdüğünü açıkladı. S&P, Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu ise korudu. 

Gözler diğer reyting kuruluşlarına çevrildi. Kurumdan yapılan açıklamada, Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacını kapsayan rezervlerin azalmasının kredi zayıflığı yarattığı belirtilerek, "Türkiye'de sert ekonomik iniş riskinin arttığım görüyoruz" dendi. S&P ayrıca, Türkiye için temel senaryolarında 2014-2015 için pozitif büyüme öngörüsünün sürdüğünü bildirirken, aynı dönem için ortalama büyüme projeksiyonunu yüzde 3.4'ten yüzde 2.2'ye indirdi. 


SİYASİ ORTAM PUSLU

Merkez Bankası'nm bağımsızlığına yönelik sınırlamanın ekonomi için risk yaratacağını ifade eden S&P raporunda, "Türkiye'nin politik ortamı daha az öngörülebilir hâle geliyor" dendi. 

İhracattaki büyüme hacminin gelecek 4 yılda yüzde 5 olacağı belirtilen açıklamada, dalgalı döviz kurunun da orta vadede ihracatın güçlü büyümesini sağlayabiyeceğine işaret edildi. Açıklamada, TCMB'nin faiz oranlarını yükselterek sermaye çıkışlan üzerinde devam eden baskılara cevap verdiği vurgulanarak, "Zayıf TL, TCMB'nin 2014 yılındaki yüzde 5 enflasyon hedefini kaçırma olasılığı beklentilerimize katkıda bulundu" ifadesi kullanıldı. 


DIŞ KAYNAKLI KIRILGANLIK

S&P'nin Türkiye'de dış kaynaklı kırılganlıklar gördüğü dile getirilen açıklamada, "Dış net borcun cari hesaba olan oram yüzde 135 oranmda olacak. 

Türkiye'nin notunu 12 ay içerisinde 3'te 1 ihtimalle düşürebiliriz. Tetikleyici unsurlar Türkiye'nin dış görünümünü zayıflatabilir... Türkiye'nin mali ve parasal politikalan büyüme üzerindeki dengeleri desteklerse derecelendirmesindeki aşağı yönlü riskler azalabilir" dendi. 

S&P'nin kararı piyasayı bozmaz STANDARD & Poors'un Türkiye'nin görünümünü negatife düşürmesini ve bu kararın piyasaya etkilerini ekonomistler değerlendirdi. Cnbc-e 'ye konuşan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, kararın borsa tarafında kısmen negatif algılanabileceğini söyledi. Altınsaç, "TL'de de görece baskı görebiliriz" dedi. 

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise, "Türkiye için Nisan'dan önce gözden geçirme olmayacaktı... Artık her Cuma günü seans öncesi ve sonrası yeni rating değişimi olur mu diye stresli şekilde bekleyeceğiz" değerlendirmesini yaptı. 


USKUAY: ETKİSİ FAZLA OLMAZ 

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise, S&P'nin not düşürmesinin piyasalar üzerinde çok fazla etkisi olmayacağını ileri sürdü. Uskuay yaptığı açıklamada, S&P'nin, Merkez Bankası'nm faiz arttırımından sonraki süreçte Türkiye'nin büyümesinde sert bir şekilde iniş gerçekleşebileceği ihtimaliyle görünümü negatife düşürdüğünü belirttiğinin altını çizdi. 


Taraf