Ekonomi

Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı 600 milyon dolarlık doğal gaz ödemesi 2024’e ertelendi!

Reuters'tan edinilen bilgilere göre, Rusya'ya doğal gaz ödemesinde ilk erteleme 600 milyon dolar oldu. Fiyatlara bağlı olarak 3-4 milyar dolarlık ödeme 2024 yılına ertelenebilir. Gaz ödemelerine ilişkin bilgi sahibi iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre anlaşma çerçevesinde, global enerji fiyatlarındaki değişime bağlı olarak 3 ila 4 milyar dolar gazın ödemesi 2024’e ertelebilecek

Türkiye’nin en büyük doğal gaz tedarik kaynaklarından biri olan Rusya’ya yapması gereken ödemeleri ertelemesine imkân veren anlaşmadan sonra ilk erteleme 600 milyon doların 2024 yılına ertelenmesiyle kısa süre önce gerçekleşti.

Gaz ödemelerine ilişkin bilgi sahibi iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre anlaşma çerçevesinde, global enerji fiyatlarındaki değişime bağlı olarak 3 ila 4 milyar dolar gazın ödemesi 2024’e ertelebilecek.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ödemelerin ertelenmesi kapsamında Rusya ile anlaşmaya vardığını geçen hafta paylaşmıştı.

İki kaynak, 600 milyon dolar tutarındaki ilk ertelemenin kısa süre önce gerçekleştiğini, ödemenin 2024’e ötelendiğini ifade etti.

‘GELECEK YILA ERTELENDİ’

Konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynak, “Gazprom ile gerçekleştirilen görüşmelerde doğal gaz ödemelerinin ertelenmesine ilişkin görüşmelerinde olumlu bir noktaya gelindi. Ödemesi gerçekleşmeyen bir ödeme olmadı bugüne kadar, her zaman ödeme yapıldı. Şu anda resmen 600 milyon dolar tutarındaki ödeme 2024’e ertelendi. Fiyatlardaki artış bu gelişmede çok etkili oldu. Gazprom da bu durumu anlayışla karşıladı. Zira spot gaz alınması maliyetleri artırdı” ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...

“İlerleyen aylarda da gaz ödemelerinde biraz öteleme imkânı bulunuyor ve bu tutar 3 milyar doların üzerinde olabilir, 4 milyar dolar da olabilir. Bu tutar dünya ekonomilerinde yaşanan gelişmelerden, petrol ve gaz fiyatlarındaki değişime, savaşın durumuna kadar pek çok etkene bağlı” şeklinde konuştu.

DÖNMEZ DUYURMUŞTU

Enerji Bakanı Dönmez, önceki hafta yaptığı açıklamada “Rusya ile, Gazprom şirketi ile, geçen yıl fiyatlar olağanüstü derecede yükselince belli bir rakamın üzerindeki ödemelerin ötelenmesi hususunda mutabakat sağlandı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ertelemenin ödemeler dengesinin sağlanması amacıyla yapıldığını söyleyen Dönmez, konuya ilişkin başka ayrıntı vermemiş, ne kadar ödemenin ötelendiğine dair bir şey söylememişti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada geçtiğimiz haftaki enflasyon raporunda Türkiye’nin enerji alanında “Şu ana kadar düzenli ödeme yapıldı. Bundan sonrası için farklı görüşmeler olabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Eski Bakan Prof. Dr. Çelebi: ‘Ekonominin bir an önce normalleşmesi lazım’

ŞOK’ta indirimsiz ürün kalmadı! Kamp sandalyesi 160 TL’ye, 6’lı çay bardağı 35 TL’ye, piknik seti 80 TL’ye düştü!

A101’de robot süpürge 6.500 TL’ye, rondo 250 TL’ye, dik süpürge 3800 TL’ye düştü!