28 / 04 / 2024

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin ilginç öyküsü!

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin ilginç öyküsü!

Şu sıralar yeniden caz konserlerine sahne olan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği rezidansının ilginç bir öyküsü var.  binanın ilk sahibi ise gazoz kapağını icat eden İstanbul hayranı Edward Hamlin Everett....



Şu sıralar yeniden caz konserlerine sahne olan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği rezidansınm ilginç bir öyküsü var. Irkçılığın dorukta olduğu 1930'lu yıllarda Afrika kökenli Amerikalı caz müzisyenlerine kapılarını açan binanın ilk sahibi ise gazoz kapağını icat eden İstanbul hayranı Edward Hamlin Everett.

BD'de ırkçılığın yaygın olduğu 1930'larda kapılarını caz müzisyenlerine açan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, "Ertegün Caz Serisi"yle, caz konserlerine ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Büyükelçilik, büyük ilgi gören ilk caz konserinin ardından, yeni kuşak caz müzisyenlerini ağırlamaya devam ediyor. Serinin ikinci konseri de Boeing firmasının sponsorluğu ve Jazz at Lincoln Center'in işbirliğiyle, büyükelçiliğin caz tarihinde önemli bir yeri olan rezidansmda yapıldı. Çok sayıda konuğun ağırlandığı gecede, Helen Sung Quartet bir konser verdi. Sahnede başarılı bir performans sergileyen grup, 1930 ve 1940'larda, ırkçılığın yaygın olduğu dönemde, kendilerine "sıcak yuva" ve "eşit düzeyde birliktelik" sağlayan büyükelçiliğin rezidansmda eşsiz müziklerini yapan ünlü caz ustalarının kulaklarını çınlattı. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da konser öncesinde yaptığı konuşmada, caz müziğin büyükelçilik rezidansı tarihindeki önemini anlattı.

OSMANLI MİMARİSİ
Rezidansm ilk sahibi cam şişelerin ağzına takılan gazoz kapağını icat ederek ünlü olan Edward Hamlin Everett. Gazoz kapağı sayesinde zengin olan Everett tam bir istanbul ve Doğu hayranıymış. Sık sık istanbul'a gelen Everett bu ziyaretleri sırasında Pera'daki Amerikan Elçiliği Kançılarya binası ile Sadrazam İzzet Paşa'nın evinin tasarımını yapan mimar George Oakley Totten Jr. ile tanışmış. Everett, istanbul'da tanıştığı bu yeni dostundan kendisi için Doğu esintileri taşıyan bir konut tasarlamasını rica etmiş.

Böylece Washington'da temeli atılan malikane 1917'de tamamlanmış. Everett'ir malikanesi 1920'lerde New York Metropolitan Operası sanatçılarının sahne aldığı görkemli müzik geceleriyle ün kazanmış. Everett ölmeden önce eşine ve çocuklarına "Bu evi bir gün satma kararı alırsanız, önce Türklere teklif edin" vasiyetinde bulunmuş. Gazoz kapağının mucidi ölünce ailesi onun bu vasiyetini unutmamış ve bina 1932 yılında Everett'in dul eşi tarafından Türkiye Büyükelçliği'ne kiralanmış.
Habertürk

 

 


Geri Dön