Kent Haberleri

Türkiye'ye adeta maden piyangosu vurdu! Sadece o bölgedeki rezerv miktarı herkesin aklını başından aldı!

Türkiye yer altı zenginlikleri açısından oldukça çeşitli kaynaklara sahip ve enerjiden tarıma kadar birçok alanda kullanılan zeolit de bunlardan biri olarak biliniyor. Balıkesir, Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya’da zengin zeolit yatakları yer aldığı biliyor.Bunun sebebi de organik tarımdan besiciliğe hatta endüstriyel atıkların arındırılmasına kadar birçok sayıda alanda kullanılmasından kaynaklanıyor

Pek bilinmeyen fakat esasında önemli bir endüstriyel hammadde olan zeolit, özellikle son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. Bunun sebebi de organik tarımdan besiciliğe hatta endüstriyel atıkların arındırılmasına kadar birçok sayıda alanda kullanılmasından kaynaklanıyor. Peki zeolit hangi bölgelerde bulunuyor? Önemi nereden geliyor? İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlgin Kurşun, zeolit mineralini ve bu minerale ilişkin merak edilen sorulara cevap verdi.

TRT Haber’e konuşan Prof. Dr. İlgin Kurşun, “Dünyadaki doğal zeolit rezervleri bakımından kesin bir veri yok. Ancak, 1989’da 250 bin ton olan dünya doğal zeolit üretimi, 2017’de 1milyon 100 bin tona ulaştı ve yine dünya üretiminin yaklaşık yüzde 60’ Küba’da gerçekleştiriliyor. Çin, Kanada, Japonya ve ABD ise diğer önemli ülkeler olarak yer alıyor” dedi.

İşte detaylar...

TÜRKİYE’DE REZERV ALANI BALIKESİR

Zeolitin ülkemizde ilk kez 1971’de keşfedildiği ifade eden Prof. Dr. Kurşun, şöyle söyledi:

“Türkiye’de zeolit adına yapılan ilk keşif 1971’de Gölpazarı-Göynük bölgesinde yer alan doğal bir zeolit türüne aittir. Ülkemizdeki önemli zeolit oluşumları klinoptilolit, şabazit, mordenit, erionit ve analsim mineralleri olarak bilinir. Ülkemizde; Balıkesir, Bigadiç, Manisa, Gördes, Kütahya, İzmir, Bolu, Kapadokya gibi bölgelerde zengin zeolit yatakları yer alıyor. Bunların içinde en önemli olan bölgeleri ise Balıkesir-Bigadiç ve Manisa-Gördes’te yer alan yataklar. Manisa-Gördes bölgesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce (MTA) ayrıntılı rezerv etütleri yapıldı ve 18 milyon ton görünür, 20 milyon ton zeolitik tüf rezervi bulundu. Balıkesir-Bigadiç’de ise tahmini 500 milyon tonluk rezerv olduğu düşünülüyor.”

2021’DE 37 BİN TONA YAKIN ZEOLİT ÜRETİLDİ

Diğer yerlerde ayrıntılı bir çalışma yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Kurşun, “Ülke çapında toplam rezervin 50 milyar ton civarında olduğu düşünülüyor. Türkiye çapında MTA’nın 2017 yılında yaptığı çalışmaya göre klinoptilolit ve hölandit minerallerinin görünür ve tahmini rezerv miktarı 344 milyon 217 bin 73 ton” dedi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün raporu kapsamında 2021 yılında 36 bin 947,78 ton zeolit üretildiği öğrenildi.

Merkez Bankası’ndan bankalara çok tartışılacak kredi talimatı! 70 bin liranın üzerinde kredi yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan depreme dayanıklı konut müjdesi!

Altınların babası İslam Memiş, “Vakti geldi” diyerek büyük haberi duyurdu!