Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılmalı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atalar, Türkiye'ye kamu yararı güden bir kentsel dönüşüm düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi. İşte ayrıntılar...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, parti genel merkezinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Atalar, açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığının, 6306 sayılı Kanun çerçevesinde Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgeyi rezerv yapı ilan ettiğini duyurduğunu anımsatan Atalar, ilgili bölgenin 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen vatandaşların yaşadığı, kışın ortasında, yağışta konteynerlerde, çadırlarda barınmaya çalıştığı sağlam binaların da bulunduğu bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çekti.
İlan metninde rezerv yapı alanında kalan parsellerin hangisinde nasıl bir işlem yapılacağının detaylarının yer almadığını savunan Atalar, hangi yapıların dönüştürüleceğinin de belirtilmediğini söyledi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BARINMA HAKKI GÖZ ARDI EDİLEREK YAPILMAMALI
Gülşah Deniz Atalar, kanun değişikliğinde yer alan süre azaltımları ve tebliğ yerine ilan koşulunun getirilmesinin deprem bölgelerindeki vatandaşların hukuki erişim hakkına ulaşabilmelerinin önünü kapattığına vurgu yaptı.
"Tek bir yasal düzenleme ile bölgenin sorunlarının çözülmesi mümkün değilken, bu değişikliklerle sorunlar daha da karmaşıklaşmıştır. Deprem bölgelerinde riskli yapıların kentsel dönüşümü elbette ki deprem gerçeğini asla göz ardı edilemeyecek bir zorunluluktur" diye konuşan Atalar, kentsel dönüşümün, şehir ve barınma hakkı, alanların sosyal ve kültürel dayanıklılığı göz ardı edilerek, hukuka aykırı şekilde temellendirilecek bir mesele olmadığını belirtti.
KAMU FAYDASI OLAN BİR DÜZENLEME YAPILABİLİR
Atalar, bu düzenlemenin yetki karmaşasını derinleştirmek, sorunları büyütmek ve kentsel rant için yeni bir nefes alıp şehrin kamu alanlarını dönüştürmek için kullanılacağını ileri sürdü.
Ayrıca, bu değişikliğin kamu faydası amacı olduğuna ilişkin bir inancın metinde yer almadığını da savunan Atalar, yerel yönetimlerin fikirleri alınmadan, yetkileri kısıtlanarak yapılan değişikliklerin şehri hakkını koruyamayacağının altını çizdi.
"Gelin bu çerçeveyi 30 büyükşehir belediyesi, belediyelerimiz, meslek odaları, ülkemizden ve dünyadan alanında uzman akademisyenler, siyasetçilerimiz ve yurttaş temsilcileri ile konuşalım" diye konuşan Atalar, her mahallenin, şehrin kendine özel durumunun, mülkiyet yapısının, planlarının farklı olduğuna dikkat çekti.
Atalar, söz konusu açıklamasını "Bunları göz önüne alarak kamu yararı güden bir düzenlemeyi gerçekleştirebiliriz" diyerek açıklamasını tamamladı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 6 Şubat Kahramanmaraş depremi uyarısı: En az 2 ile 3 yıl sürer!
Asgari ücretli bir kiracının yeni konut kiralaması çok zor!
Aralık ayı kira zammında son dakika! Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam yapılacak?