Dış Piyasalar

Türkiye'ye MIPIM 2016 Fuarı'nda yabancı yatırımcıdan yoğun ilgi!

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM 2016'ya Türkiye'den katılan belediyelere ve inşaat şirketlerine yoğun yabancı yatırımcı ilgisi olduğu gözlendi.

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM 2016'ya Türkiye'den katılan belediyelere ve inşaat şirketlerine yoğun yabancı yatırımcı ilgisi olduğu gözlendi.


Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen, bin 700 metrekarelik alan ve 850 kişilik katılım ile Türk şehirlerinin ve gayrimenkul şirketlerinin gövde gösterisine sahne olan fuarda, İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırındaki görseller ve şovlar göz kamaştırdı.


Katılımcı ve kapladığı alan açısından 89 ülke arasında ilk 5'te yer alan Türkiye'ye yoğun yabancı yatırımcı ilgisi olduğu görüldü.


Yetkililer, son zamanda yaşanan bazı olumsuz olaylara rağmen yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmediklerini, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam ettiklerini hatta yeni yatırımcıların kendilerine ulaştıklarını bildirdi.


"Yatırımcıların hiçbir kaygısı veya tereddüdü yok"


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, fuara katılmadan önce projelerinin ilgililerle paylaşıldığını belirterek, buraya gelmeden önce projelerde vermek istedikleri mesajlarla ilgili hazırlıkları olduğunu söyledi.


Yılmaz, Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firma, Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştükleri şirketler ve şehirlerine yapılmasını istedikleri otellerle ilgili Hilton ve Shereton'ın üst yöneticileri (CEO) ile görüşme yaptıklarından bahsetti.


Başkan Yılmaz, "Özellikle son dönemde Türkiye'de estirilmeye çalışılan terör hadiseleriyle ilgili bahsedildiği gibi yatırımcıların hiçbir endişesi veya kaygısı yok. Bize 'Yatırım yapalım, ilinize gelelim, destek olalım, bize yer gösterin' diye ciddi bir talep var. Birinci gün olmasına rağmen sergilediğimiz 5 projede de almamız gerekenin hepsini aldık" dedi.


Bireysel yatırımcılarla tek tek görüşmek yerine bu fuarda kısa süre içerisinde birçoğu ile görüşmeler yapabildiklerini dile getiren Yılmaz, hem ülkenin hem de şehirlerinin prestijini artıracak yatırımları burada sergilediklerini bildirdi.


Yılmaz, şu an itibarıyla görüşmelerden son derece memnun olduklarını kaydederek, "Yatırımcıda hiçbir kaygı yok. Türkiye'yi güvenli liman görüyorlar, istikrarlı buluyorlar. Son eylemleri lokal ve konjonktürel görüyorlar" diye konuştu.


Barselona, Düseldorf, Köln belediyelerinin yetkilileri ile de fuarın ilk gününde görüştüklerini ifade eden Yılmaz, daha önceki randevuların üzerine yeni randevu talebi geldiğini sözlerine ekledi.


"15 milyar dolarlık yatırım talebi"


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek, "Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri 'Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız' diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok" dedi.


Hilton'un şu anda Balıkesir'de otel yaptığını dile getiren Uğur, başka bir şirketin büyük bir alışveriş merkezi projesini hayata geçirdiğini anlattı.


Uğur, Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu kaydederek, geçici bazı arızaların olduğunu, bunların zamanla çözüleceğini, yabancı yatırımcıda kaygı olmadığını aktardı.


Turizmde biraz sıkıntı yaşanabileceğini dile getiren Uğur, hatta bir çimento üretim firmasının bir fabrika daha yapabileceğini kendilerine ilettiğini bildirdi.


"Hatay, yatırımcılar için cazip"


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hem Avrupa'dan hem Uzakdoğu'dan şehirlerine ilgi olduğunu belirterek, kendilerine Suriye savaşı sonrası Hatay'a nasıl yatırım yapabileceklerini sorduklarını söyledi.


Bu anlamda yatırımcılara fırsatları sunduklarını ve onların bundan memnun kaldığını dile getiren Savaş, "Fırsatlar her zaman olumlu dönemde gelmez. Şu anda fırsatı kollamak lazım" dedi.


Savaş, Suriye'de yaşananlar nedeniyle Hatay'a yatırım ve turist gelmediğini kaydederek, şehrin bu dönemde geriye gittiğini, önceden vergi sıralamasında 7'nci iken şu anda 9'uncu sıralara gerilediğini aktardı.


Hatay'ı Suriye savaşı sonrasına hazırladıklarını aktaran Savaş, "Hem yatırım anlamında hem dinamizm anlamında Hatay'ı hazır tutmak gerekiyor. Savaş sonrası en büyük pozitif getiriyi Hatay alacak. Negatif algıyı pozitife çevireceğiz" diye konuştu.


Savaş, fuarın daha ilk saatlerinde 5 yabancı yatırımcı ile görüştüklerini kaydederek, taleplerin daha çok ticari gayrimenkul enstrümanları ile ilgili geldiğini söyledi.


"Bursa'ya sağlık turizmi alanında ilgi var" 


Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, 3 milyon nüfusa dayanan Bursa'nın endüstri ve sanayi olduğu kadar tarım ve turizm şehri olduğunu söyledi.


"Fırsatlar Şehri Bursa" sloganı ile fuara katıldıklarını aktaran Vardar, şehirlerini benzerleri ile kıyaslama açısından burada olduklarını ifade etti.


Vardar, "Tarımda, sanayide, endüstride geldiğimiz seviyeyi sağlık turizmine de taşımak istiyoruz. Bu konuda önemli çalışmalarımız var. Sağlık turizmi konusunda yabancı yatırımcılar ilgili. Onlara projelerimizi anlatıyoruz" dedi.


Daha önce 20 kurum ve kuruluşla randevulaştıklarını dile getiren Vardar, bunların sayısının arttığını, fuar başladıktan sonra bile randevu talebi geldiğini bildirdi.


Vardar, "Yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmedik" diye konuştu.


"Belediye ve şirket stantları dikkati çekti"


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, buraya gelmeden önce ayarladıkları görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, fuara katılan genel ziyaretçiler için de stant açtıklarını söyledi.


Yabancıların Türkiye'den gelen belediyelerin ve şirketlerin stantlarına yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Büyükakın, "Yurt dışında yaratılmak istenen olumsuz algının yatırımcıya yansımadığını gördük. Terörün oluşturmak istediği algının tersine biz bir ve beraber olduğumuzu gösteriyoruz" dedi.


Akbalık: "Yeni bir ekonomik yaklaşımla Türkiye sıçrayabilir"


Fuarda kurulan stantlar arasında Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığıyla Kazlıçeşme sahil yolunda hayata geçirilen Büyükyalı İstanbul projesi de yer aldı.


Büyükyalı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, terörün sadece İstanbul'da değil tüm dünyada yaşanabildiğini belirterek, İstanbul konusunda güzel şeyleri yansıtmak gerektiğine değindi.


Bu süreçte Türkiye'nin önünün açık olduğunu dile getiren Akbalık, fuarda Türkiye'de yaşanan olumsuz olaylara ilişkin herhangi bir soru ile karşılaşmadıklarını, ülkenin bunları atlatacak güce sahip olduğunu söyledi.


Akbalık, "Bundan sonraki süreçte 2001 sonrası yakaladığımız ivmeyi tekrar yakalamak istiyor ve bunu bekliyoruz. Uluslararası yatırımcıların kabul edeceği yeni bir yaklaşımla ekonomik anlamda çok iyi yerlere gidebiliriz" dedi.


Türkiye'de gayrimenkul sektörünün önünün açık olduğunu aktaran Akbalık, İstanbul'un hala çok cazip fiyatlara sahip olduğunu bildirdi.


"Türkiye'ye ilgi artarak devam ediyor"


MIPIM 2016'da 3 farklı ofis projesinin tanıtımı yapan Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, fuarda ofisleri satmak için değil kendilerini daha ileriye götürebilecek ve kendileriyle farklı projelerde yer alabilecek yatırımcılarla görüşmek için bulunduklarını söyledi.


Fuarda göğsü ve alnı dik bir şekilde dolaştığını aktaran Tahincioğlu, Türkiye'den katılımın çok iyi olduğunu aktardı.


Tahincioğlu, görüştükleri yabancıların terör olaylarını lanetleyerek sözüne başladığını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:


"Gayrimenkul uzun vadeli bir iş. Konut da alışveriş merkezi de karma projeler de yapıyoruz. 3 ila 5 yılda çıktığınız projelerin dışında çok daha uzun vadeli ticari projeler olabiliyor. Bu yüzden mevcut döneme değil daha uzun vadeye bakıyoruz. Bazı terör olayları gibi olumsuzlukların etkisini şu anda görmedik. İlgi artarak devam ediyor. Bunun fiyatlamaya etkisi olabilir. Türkiye'ye ilgi artarak devam ediyor ama bu gibi risk faktörünü artırıcı olaylar fiyatlamaya etki etmekte. Ümit ediyoruz ki bunlar ortadan kalkacak. Türkiye'ye gelmeyi planlayan uzun vadeli yatırımcı bu gibi olayları çok dikkate almıyor."


AA