27 / 04 / 2024

Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen küresel fon yöneticilerinin oranı yüzde 74!

Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen küresel fon yöneticilerinin oranı yüzde 74!

“Türkiye ve Çevresinde Yatırım Yapan Özel Sermaye Yatırım Fonları” konferansında yapılan ankette fon temsilcilerinin yüzde 74’ü Türkiye’ye yatırımı düşünürken, yüzde 40’ı ise yatırım portföylerinde önceliğe sahip olduğunu belirtti.



Globalturk Capital tarafından üyeleri 2 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten özel sermaye yatırımcılarını temsil eden Küresel Özel Sermaye Birliği’nin (GPCA) stratejik ortaklığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin destekleriyle organize edilen, “Türkiye ve Çevresinde Yatırım Yapan Özel Sermaye” konferansı kapsamında Türkiye’deki yatırım iklimine yönelik bir anket çalışması yapıldı.

Ankete katılan üst düzey fon temsilcilerinin yüzde 74’ü 2024 yılı içerisinde Türkiye’ye yatırım yapmayı düşündüklerini ifade ederken, katılımcıların yüzde 40’ı ise yatırım portföylerinde Türkiye’nin yüksek önceliğe sahip olduğunu belirtti.

YÜKSEK RİSK VAR’ DİYENLER YÜZDE 20

paraanaliz.com’un haberine göre ankette dikkat çeken sonuçlar şöyle: Yatırımcıların yüzde 75’i 2024 yılı için Türkiye’yi yatırım açısından tolere edilebilir, yüzde 5’i ise düşük risk kategorisinde gördüğünü belirtti. Yatırımcıların yüzde 20’si ise Türkiye’yi yüksek risk kategorisinde görüyor.

Türkiye, yatırımcıların yüzde 40’ının benzer ülkelere göre en çok varlık yönettikleri ülkeler arasında en üst sırasında, yüzde 44’ünün ise orta klasmanında bulunuyor. Yatırımcıların yüzde 16’sı için de alt klasmanda yer alıyor.

Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen küresel fon yöneticilerinin oranı yüzde 74!

YÜZDE 40’I TÜRKİYE’DEN ÇIKACAK!

Yatırımcıların yüzde 40’ı 2024 yılında hisselerini satarak Türkiye’den çıkmayı, diğer bir yüzde 40’lık kesim ise mevcut yatırımlarında kalmayı düşünüyor. Geriye kalan yüzde 20’lik kesim ise kararsız olduğunu söylüyor.

Yatırımcıların yüzde 74’ü 2024 yılında Türkiye’ye yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 16’sı ise kararsız olduğunu ifade ederken, yüzde 10’luk kesim ise yatırım yapmayı düşünmüyor.

Yatırımcıların yüzde 88 gibi büyük bir çoğunluğu 100 milyon dolar seviyesinin altında yatırım yapmayı planlarken, yüzde 12’si ise bu düzeyin üzerinde yatırım yapma düşüncesinde.

Türkiye’ye yatırım yaparken yatırımcıların yüzde 44’ünün en büyük çekincesi kur riski olarak ortaya çıkarken, yüzde 28 ile jeopolitikler riskler ikinci, yüzde 22 diğer riskler üçüncü sırada bulunuyor.

155 ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KATILDI

Globalturk Capital’in davetiyle dünyanın birçok ülkesinden 200 milyar dolardan fazla varlığı yöneten kurumların 155 üst düzey yöneticisinin katıldığı, 45 yatırımcının panelist ve konuşmacı olduğu uluslararası organizasyonda, Türkiye ve çevresindeki özel sermaye fonlarının son yıllardaki faaliyetleri ve yatırım ortamına ilişkin geleceğe yönelik düşünceler masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açılış konuşmasını yaptığı konferansta, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ise yatırım ortamı ile ilgili görüşlerini ifade etti.

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı, GPCA Orta ve Doğu Avrupa Liderlik Konseyi Üyesi ve Türkiye Temsilcisi Barış Öney, anket çalışmasının sonuçlarını değerlendirirken, küresel ve bölgesel özel sermaye fonları ile uluslararası yatırımcıları İstanbul’da bir araya getirdikleri bu yılki konferansa da yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çekti ve “İklim değişikliği, jeopolitik krizler, dünya ticaretindeki daralma, artan küresel ve bölgesel riskler gibi olumsuz koşulların yaşandığı bir dönemde, Türkiye’nin yatırımcıların radarında olmasını son derece değerli buluyoruz” dedi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön