Ekonomi

Türkiye'yi ayağa kaldıran dolandırıcının kimliği deşifre oldu

Türkiye'de ortaya çıkan son dolandırıcılık yönteminin baş şüphelisinin kimliği deşifre oldu. Şahsın dolandırıcılık yaparken insanlar arasında inandırıcılığını artırmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çekilen fotoğrafını kullandığı ortaya çıktı.Dr

Kendisini Uluslararası Arees Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Khayr El Ğabbani, olarak tanıtan şahsın dolandırıcılık yöntemi deşifre oldu. Suriye'de başlayan iç savaş sonrası önce Lübnan'a kaçan daha sonra da Türkiye'ye gelen Muhammed Khayr El Ğabbani'nin sahte diploma satarak Suriyeliler başta olmak üzere pekçok kişiyi dolandırdığı iddia edildi. Muhammed Khayr El Ğabbani dolandırıcılık yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çekilen bir fotoğrafını kullanarak inandırıcılığını artırıyor. Oda Tv'de yer alan habere göre; Muhammed Khayr El Ğabbani Suriye'de başlayan çatışmaların ardından Lübnan'a geçti. Bu tarihten sonra, ABD menşeili Uluslararası Arees Ünviversitesi'nin Lübnan'daki İslami Bilimler Fakültesi'nde çalışmaya başladı. 2012'de dekan olarak atandı ancak Muhammed El Gabbani, dekanlığı tüccarlığa çevirdi. Para ile üniversite diploması sattı, Suriyeliler için toplanan yardım fonları ve bağışları çaldı. Üniversite yönetimi 2014'te Muhammed El Gabbani'nin üniversite ile ilişiğini kesti. Dolandırdığı insanlar ve hakkında açılan davalar nedeniyle rotayı Türkiye'ye çeviren Muhammed El Gabbani, yeni iş imkanları ve dolandırılacak insanları ülkemizde buldu. 

 

KENDİSİNİ ÜNİVERSİTE REKTÖRÜ OLARAK TANITTI

Türkiye'ye gelen Muhammed El Gabbani, kendisini Uluslararası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıttı. Suriyelilere yardım  toplayan kuruluşların içine girdi. Bu kuruluşlar üzerinden bazı Arap ülkelerinden yardım parası toplamaya başladı. Toplanan bu paralarla Uluslararası Arees Üniversitesi'ni kurdu. İsmi ve binası olan bu üniversitenin tek bir öğrencisi bile yoktu. Adeta hayaletti. Üniversitenin kuruluş amacı, sahte diploma satmaktı.  

Türkiye'de özellikle Suriyelilerle ilgilenen kuruluşların bulunduğu semtlerde tanınmaya başladı.  

Muhammed El Gabbani'nin yükselişi ve gerçek yüzünün ortaya çıkışı İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt  ile tanışmasıyla başladı. 

Ali Kurt'a kendisini birçok kimseye tanıttığı gibi Uluslararası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıtan Muhammed El Gabbani İslam ülkelerinin içinde yer alacağı bir uluslararası üniversiteler birliği  kurma projesinden bahsetti. Bu projeyi olumlu karşılayan Ali Kurt, Muhammed El Gabbani'yi İlahiyat hocası Prof. Dr. Bayram Altan'a yönlendirdi. 

Uluslararası Arees Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Khayr Al Gabbani olarak kendisini insanlara takdim şahsın yaptıklarıyla ilgili Bayram Altan şu açıklamaları yaptı: 

Muhammed El Gabbani, benimle tanıştı. Kendisini Uluslararası Arees Üniversitesi Rektörü olarak tanıttı. Projeyi anlattı, ben de olumlu yaklaştım. Biz böyle bir birlik kurmaya karar verdik. Bu uluslararası birlikler, dernekler kanunundan farklıdır. Bakanlar kurulu kararı gerekir. Biz gerekli şartları sağladık, böyle bir birlik için kurucular kuruluna bir de  yabancı kişi gerekliydi; biz de bunu aldık.

SAHTE DİPLOMAYA 10 BİN DOLAR FİYAT 

Kendisini birçok İslam ülkelerindeki üniversiteye Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı olarak tanıtan Muhammed El Gabbani Türkiye'de de akıl almaz bir dolandırıcılık sistemini kurmuş. Gabbani, birlik adına bastırdığı sahte kimliklerle, Uluslararası Arees Üniversitesi adına  hazırladığı sahte diplomaları 5 bin-10 bin dolar arasında bir fiyata satıp başta Sudan, Somali, Gana gibi ülkelerde binlerce insanı mağdur etti.

Bayram Altan Muhammed El Gabbani'nin dolandırıcı olduğunu nasıl fark ettiğini anlatmaya şöyle devam ediyor:

Ben buna 'Gelip senin üniversiteni göreceğim' dedim. Lübnan'a gittim, bu beni kendi üniversitesi dışında başka bir üniversiteye götürdü. 'Niye senin üniversitene gitmiyoruz' diye sorduğumda 'Benim üniversitem uzakta' cevabı ile karşılaştım.  Bir başka olay da 5- 6 yıl önce yaşandı.  Muhammed El Gabbani  Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaportla yakalandı. Sabahın erken saatleri beni havalimanından polisler aradı. Ben de gittim, sahte pasaportla Türkiye'ye girmek istemiş, ben de polislere 'Gereken neyse, kanunlar neyi emrediyorsa onu yapın' dedim. Bu bir şekilde gerçek pasaportunu vererek yine Türkiye'ye girmeyi başardı. Bütün bu olaylar sonrası biz bunu birlikten ihraç ettik.

Muhammed El Gabbani'nin yaptığı dolandırıcılık  ortaya çıkınca 20 Ekim 2016 tarihinde Muhammed El Gabbani, birlik ismini kullanarak şirket kurması ve rektörüyüm dediği üniversitenin sahte olması nedeniyle Uluslararası Üniversiteler Birliği Kurucular Kurulu Kararı ile birlikten ihraç edildi. Olayın ortaya çıkmasından sonra Gabbani'nin kartını kullandığı gerçek Arees Üniversitesi, mahkemeye başvurarak Muhammed El Gabbani'nin bu isimi kullanmasını yasaklattırıp, para cezasına çarptırılmasını sağladı.

BU SEFER USTURLAP ÜNİVERSİTESİ KURDU

Kurduğu dolandırıcılık çarkını işletmeye kararlı olan Muhammed El Gabbani hemen ihraç edildiği birlikle aynı isimi taşıyan Uluslararası Üniversiteler Birliği Derneği'ni kurdu. Arees Üniversitesi'nin ceza kestirdiği Gabbani üniversite işini de halletti. Bu kez kurduğu hayali üniversitenin adı Usturlap Üniversitesi oldu. 

Hayali üniversitenin internet sitesinde üniversitede açılan bölümler şunlardan oluştu: 

- İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi

- Şeriat ve İslam Araştırmaları Koleji

- Bilişim Fakültesi

- Eğitim ve Psikoloji Fakültesi

- Uluslararası Hukuk ve Siyasal Bilimler Fakültesi

- Edebiyat Fakültesi

- Basın Yayın Fakültesi

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'LA ÇEKTİRDİĞİ FOTOĞRAFI KULLANIYOR

Türkiye'de devlet büyükleriyle fotoğraf çektirmeye özen gösteren Muhammed El Gabbani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafı ise sahte diploma sattığı Somali, Sudan, Libya, Gana gibi ülkeler için tanıtım çalışması olarak kullanıyor. Buralarda kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok yakın olduğunu söyleyerek, itibarını artıran Muhammed El Gabbani'nin, diğer birçok bürokrat ve mülki amir ile de fotoğrafı ortaya çıktı.

 

YÖK TÜRKİYE'DEKİ ÜNİVERSİTELERİ UYARDI

Muhammed El Gabbani'nin dolandırıcılık siteminin temel taşı olan kurduğu dernek üzerinden Türkiye'deki birçok üniversite ile anlaşma ve görüşmeler yaptığı anlaşıldı. Gabbani'nin faaliyetleri Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildikten sonra YÖK bütün üniversitelere 18 Temmuz 2019 tarihli bir yazı gönderdi. Yazıda Uluslararası Üniversiteler Birliği Derneği'nin YÖK tarafından tanınan bir kuruluş olmadığını, üniversitelerin bu hususu dikkate almasını ifade etti. Bu yazının da Muhammed El Gabbani'nin faaliyetlerini durdurmaya yetmediği dolandırıcılık faaliyetlerinin İstanbul Başakşehir'de tutulan bir ofisten sahte diploma verilmye devam edildiği anlaşıldı.