Yeni Şirketler

"Türkiye'yi dünyaya tanıtacak projemiz onaylanmadı"

Serdar Bilgili, dünyada hiçbir örneği olmayan ve tamamen kamu yararına işleyecek bir bina inşa etmek istediklerini, ancak kendilerine arsa tahsis edilmediğini söyledi.

Serdar Bilgili, üç yıl önce Merhum İsmail Cem, Rauf Denktaş, Okan Bayülgen, İsmail Ünal, Zekai Demir ve Tamer Yılmaz'la birlikte Fotoğrafçılık ve Eğitim Vakfı (FOEV) kurdu. Ara Güler'in onursal başkanı olduğu vakıfta yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan içinde; galeriler, profesyonel ve amatör stüdyolar, eğitim ve seminer salonları, laboratuarlar, analog ve dijital çalışmalar yapılmak üzere karanlık odalar, fotoğraf satılan dükkânlar, kütüphaneler ve arşiv yer alacaktı. Fotoğrafçılıkla ilgili her şeyin kamu yararına bir merkezin altında toplanması ve fotoğrafçılığın gelişmesi düşünülerek hayata geçirilmek istenen çalışma için Gökhan Avcıoğlu uluslararası mimarlık ödülü alabilecek tarzda bir yapı projesi hazırladı. Ancak belirledikleri arazinin tahsisini alamadıklarını söyleyen Serdar Bilgili konuyla ilgili şöyle konuştu: "Araziyi belirledik, bir devlet kurumundan tahsis alacaktık. Fakat Türkiye'de hayır yapmak bile o kadar zor ki, o araziyi bünyemize katabilmek için dört sene uğraştık. Ben cebimden yaklaşık altı milyon dolar para harcadım, ancak sonunda hiçbir şey elde edemedik. Proje, 2010 İstanbul Başkenti projelerinden biri olarak kabul edilmişti. Netice olarak, artık sabrım taştığı için vakfı kapatmayı düşünüyorum. Bunun için çok üzgünüm."

"İstanbul'a hak ettiği değeri veremiyoruz"

"İstanbul dünyanın en önemli ve güçlü şehirlerinden biri, ancak biz ona hak ettiği değeri veremiyoruz."diye konuşan Bilgili açıklamasına şu sözlerle devam etti: "Bu konuda da elinde gücü olan kurumlar yapmaları gerekeni yapmıyorlar. Bizler bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ancak bizim de önümüzü tıkıyorlar. Bizim düşündüğümüz arazi şimdi bomboş duruyor. Hâlbuki bize vermiş olsalardı, oraya çoktan dünyada hiçbir örneği olmayan ve tamamen kamu yararına işleyecek binayı inşa etmiştik. O merkez şu anda İstanbul ve Türkiye'yi Dünya fotoğraf literatüründe önemli bir yere koyacaktı. Biz bunu çok araştırdık, benzerleri var fakat hepsi ticari amaçlı kurulmuş. Kültür Bakanlığı'nın, belediyenin bu konuda çok farklı bir strateji belirlemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü devletin anlayışı ve vizyonuyla bu işleri yapmak mümkün değil. Özel sektörün veya hayırsever insanların önlerini açmaya ve sanatın gelişmesine katkı sağlamakta mecburlar. Bizim projemize onay verselerdi, Türkiye'deki bütün fotoğrafçılar bizimle birlikte olmaya hazırlardı."

"Fotoğraf Dergisi 83. sayısı Serdar Bilgili söyleşisinden alınmıştır."