Sektörel

Türkler Bosna-Hersek'te yatırım atağında!

Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmi son beş yılda yüzde 70 artarak 600 milyon doları aştı. Önümüzdeki beş yılda ise bunun 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmi son beş yılda yüzde 70 artarak 600 milyon doları aştı. Önümüzdeki beş yılda ise bunun 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Avrupa ’ya açılmanın bir kapısı olarak görülen Bosna-Hersek, son dönemde Türk şirketlerinin gözde pazarları arasıa girdi. Şişecam, Doğtaş, Hayat Holding gibi şirketler yeni yatırım fırsatları kolluyor.

 

Ekonomist Dergisi'nden Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre; Türk yatırımcıların yurtdışı büyüme stratejisinde Doğu Avrupa önemli bir yere sahip. Özellikle Bosna-Hersek, kültürel yakınlığı ve Türkiye’deki yatırımcılara özel sunduğu fırsatların da etkisiyle son dönemde öne çıkmaya başladı. Son beş yılda Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmi yüzde 70 oranında arttı ve 2016’da 600 milyon doları yakaladı. Önümüzdeki beş yılda ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

 

Sadece ticaret hacmi değil Türk şirketlerinin bu ülkedeki yatırımları da artıyor. Bu şirketler arasında Şişecam, Hayat Holding, Ziraat Bankası, Cengiz İnşaat, Çilek, Koton, LC Waikiki, IUS, Nurol Holding, Sarajevo International, Doğtaş, Etçii, Nobel İlaç, Bahçeci, Liva Enerji, Borsa İstanbul yer alıyor.

 

DEİK Türkiye Bosna-Hersek İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek, telekomünikasyon, mobilya, tekstil, tarım, hayvancılık, sağlık, enerji, inşaat sektörlerinde yeni yatırımcıların pazara girmeye hazırlandığını da söylüyor.

 

BOSNA’NIN AVANTAJLARI

Türkiye’deki yatırımcılar için Avrupa’ya açılan bir kapı olarak görülen Bosna-Hersek’te kurumlar vergisi Avrupa’nın en düşük seviyesinde yani yüzde 10 olarak uygulanıyor. Yatırımcılar belirli koşullarla yüzde 10 üzerinden de indirim alabiliyor. Stopaj vergisi bulunmayan ülkede Türkiye ile çifte vergilendirmeyi önleme ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. Türkiye ile Bosna-Hersek arasında neredeyse tüm ürünlerin ticareti sıfır gümrük ile yapılıyor. Bosna-Hersek’te 30 şubesi bulunan Ziraat Bankası, kalkınma projelerine düşük masraflı finansman sağlıyor. Ayrıca Türk Eximbank’m ayırdığı 300 milyon dolarlık kredi de Bosna-Hersek’te yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerini bekliyor.

 

Muzaffer Çilek, bu genel teşviklerin yanı sıra yerel yönetimlerin de bina, arsa, altyapı, işçilik giderleri gibi çok çeşitli teşvikleri bulunduğunu söylüyor. Çilek, “Bosna-Hersek’te şirketlerin yatırım yapmadan önce projeye ve sektöre uygun teşvikleri araştırması gerekiyor” diyor.