Sektörel

Türkler Kazakistan'da 20 milyon dolarlık projelere imza attı!

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in resmi davetiyle bulunduğu Astana'da düzenlenen İş Forumu'nda söze ikili ticari ilişkilerden girdi..

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in resmi davetiyle bulunduğu Astana'da düzenlenen İş Forumu'nda söze ikili ticari ilişkilerden girdi:


- 2009'da ilişkilerimizi "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltmiştik. Bu ziyaretimizde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı gerçekleşti. 2014'te karşılıklı ticaret hacmimiz 3.4 milyar dolar oldu. Türk şirketlerinin Kazakistan'daki yatırımlarının toplam tutarının 2 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtti:

- Türk şirketleri burada gıda, petrol, ilaç-kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor. 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.


Müteahhitlerin üstlendiği projelere değindi:

- Müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar Kazakistan'da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde, 400'den fazla projeye imza attı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde sona yaklaşıldığına işaret etti:

- Bu hattın tamamlanmasıyla, Avrupa-Kafkasya-Orta Asya-Uzakdoğu-Güney Asya arasında hızlı ve güvenilir demiryolu ulaşımına sahip olacağız. Hattın Bakü-Aktau Hazar geçişinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Hazar geçişli ulaştırma hattı Kazak ürünlerinin yeni pazarlara ulaştırılmasına imkân sağlayacak. Ardından Türkiye'de yürüyen büyük projeleri sıraladı:


- Marmaray ve Avrasya tüp geçitlerinin ardından üçüncü tüp geçit için çalışmalarımız sürüyor. İstanbul Boğazı'na 3'üncü köprüyü inşa ediyoruz. İstanbul'a 150 milyon yolcu kapasiteli, 22 milyar Euro'luk yeni havalimanıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. 43 kilometrelik Kanal İstanbul projesi için de çalışmaların sürdüğüne vurgu yapıp, ekledi:

- Bu yatırımlar, devlet ve özel sektörün ahenkli çalışma ortamıyla gerçekleşiyor. Kazak dostlarımızı da Türkiye'deki projelerle ilgilenmeye davet ediyorum. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da bu yıl için belirlenen hedefi anımsattı:

- 2013'te imzalanan ortak ekonomi programı, ticaret hacmimizin 2015'te 10 milyar dolara ulaşmasını hedefliyordu. Bu rakama henüz ulaşamadık. Ardından Nazarbayev'in ortaya koyduğu "Kazakistan 2050 Vizyonu" programı üzerinde durdu:

- 2020'ye kadar hayata geçirilecek 30 milyar dolarlık inşaat projesine talibiz. Karşılıklı ticarette hedeflenen büyüklüğe ulaşılmasa da, Türk müteahhitlerine Kazakistan'da epey iş düştüğü görülüyor... Bugüne kadar 20 milyar dolarlık projeye imza atan Türk müteahhitleri, 5 yılda 30 milyar dolarlık yeni pastadan büyük bir dilim daha alabilir değil mi?


'Sultan'la 300 milyon dolar ciroya ulaştı

OKAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın açtığı yoldan Kazakistan'a ilk gireb gruplardan biri olduklarını anımsattı:

- 1990'ların ilk yarısında anahtar teslimi bir makarna fabrikası yaptık. Hakedişimizin son dilimini beklerken Sayın Nazarbayev, "Makarna fabrikasını al ve sen işlet" dedi. Böylece "Sultan" markasıyla piyasaya girdik. Zamanla aynı markayla un, bisküvi ve çikolata da ürettik. Astana'da otel ve alışveriş merkezi de yaptıklarını belirtti:

- Oteli ve alışveriş merkezini sattık. Kazakistan'daki işlerimizin cirosu 300 milyon doları buluyor.


CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, önceki akşam eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'la Astana Büyükelçimiz Ömer Burhan Tüzel'in davetindeyken, biz de Rixos zincirinin sahibi Fettah Tamince'yle sohbet ettik. Tamince, Astana, Almatı, Çimkent ve Borovo'da olmak üzere Kazakistan'daki otellerinin sayısının 4 olduğunu belirtti:


- 5'incisini de yine Astana'ya yapıyoruz.Rixos zincirinin çoğu yurtdışında olmak üzere 31 otele ulaştığını kaydetti:

- Zincirimize 13 otel daha eklenecek. Astana'da Expo 2017 için yürüyen projelerin lider yüklenicisi olduklarını vurguladı:

- Expo 2017 için olanlar dahil Kazakistan'da şu anda 2.5 milyar dolarlık projemiz yürüyor.


Vahap Munyar-Hürriyet



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Başkent Astana'da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakan Karim Masimov ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya'da barış istediklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın eşlik ettiği Davutoğlu, Uluslararası Türk Akademisi'nde düzenlenen konferansta "Ya bu hattı barış, daha çok ticaret, ulaştırma, daha yoğun bir kültürel etkileşim, enerji hatları, halkları birbirine bağlayan büyük projeler için kullanacağız ya da rekabetlerin çatışmacı ortamında herkes kaybedecek. Terör tehdit haline gelecek" dedi. 


ENERJİ KUŞAĞI 

Davutoğlu, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde de Karadeniz'in etrafında bir otoyol inşa ederek Karadeniz-Hazar- Akdeniz'i birbirine bağlamak istiyoruz. Bu da enerji hatları bağlamında denizlerin birbirine irtibatlandığı ve Kazakistan ile Türkiye coğrafyasının bir enerji kuşağı haline geldiği bir sonuç doğuracaktır" dedi. 


HEDEF 10 MİLYAR DOLAR 

Kazakistan'da ikâmet eden Türk işadamlarıyla bir araya gelen Davutoğlu, ülkedeki ekonomik katkılarımızın artmasının yurtdışındaki ekonomik gücümüz için en önemli teminat olduğunu vurguladı. Başbakan, şöyle devam etti: "Bu ülkede 2 milyar dolara yakın yatırımımız var. Kazakistan Türkiye için de önemli bir kaynaktır. Kazakistan ile dış ticaret hacmimizi 10 milyar dolara, yatırımları 10 milyar dolara, şu ana kadar da 20 milyar olan taahhütlerimizi 30 milyar dolara çıkarmak için omuz omuza çalışmalıyız." 


Sabah