28 / 04 / 2024

Türkler krizde Dubai'den ev aldı!

Türkler krizde Dubai'den ev aldı!

Son bir yılda emlak fiyatları yüzde 42'ye varan oranda düşen Dubai'de Türkler 2. el konut arıyor



Kriz döneminde 49 Türk yatırımcının 16.4 milyon dolar değerinde konut satın aldığı Dubai'de emlak yatırımları artık uzun vadede kazandırıyor.

Çölün ortasında sıfırdan yaratılan bir siber şehri andıran Dubai, geçtiğimiz hafta Dubai World projesinin yatırımcısı Nakheel'in 6.5 milyar dolarlık borcunu ertelemesi ile dünya finans piyasalarında bir kez daha tehlike çanlarını çaldırdı. Geçtiğimiz ay emlak projelerini gezdiğimiz Dubai'de küresel ekonomik krizin etkisiyle emlak fiyatlarının yüzde 30 oranında düştüğüne tanık olmuştuk. Dubai'nin en prestijli projeleri arasında gösterilen ve Nakheel'in yaptığı Palm Dubai (Palmiye) projesindeki lüks 1+1 apartman dairelerinin fiyatları 500 bin TL'ye kadar inmişti.

16.4 MİLYON DOLAR
Dubai merkezli emlak araştırmaları yapan Reidin şirketinin CEO'su Ahmet Kayhan, Dubai emlak fiyatlarındaki bu düşüşün son 2-3 haftada toparlanmaya başladığını söyledi. Reidin'in verilerine Aralık 2008 ile Aralık 2009 arasında, yani tam da dünyanın ekonomik krizi yaşadığı dönemlerde, Dubai'de 49 Türk değeri 16.4 milyon dolar olan villa ve apartman dairesi satın aldı. Bunların 12 tanesi villa, kalanı ise apartman dairesi. Aralık 2007 ile Aralık 2008 ayları arasında ise Türk yatırımcılar değeri 30.9 milyon doları bulan 50 adet işlem gerçekleştirmişlerdi. Kayhan, işlem sayısı aynı olmasına rağmen neredeyse yarı yarıya düşen emlak değerleri piyasanın ne kadar düştüğünü gösteriyor" diyor. Kayhan, Dubai'de emlak değerlerinin son bir yılda yüzde 28 ile 42 arasında düşüş gösterdiğini söyledi. Mayıs ayında en dip noktasına ulaşan fiyatlarla ev sitın alanların kârlı çıktığına da değinen Kayhan 'Artık Dubai'den ev satın alan kısa vadede değil orta ve uzun vadede gedi dönüş beklemeli diye konuştu.

EMEKLİLER FİYATLAR DÜŞÜNCE DUBAİ'DE 2. ELE YÖNELDİ
Dubai'deki konut projelerini Türkiye'de pazarlayan MorePlus Group Genel Müdürü Burak Uçkun, Türklerin son dönemde yatırım amaçlı değil son kullanıma yönelik alımlar yaptığını söyledi. Uçkun, "Emekli olup önümüzdeki yıllarda Dubai'de yaşamak isteyen ya da ofis kurup yerleşmek isteyenlerden talep alıyoruz" dedi. Uçkun, yatırımcılara sıfırdan projeler yerine 2. el projelere yönelmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.
Sabah


Geri Dön