Sektörel

Türkler MAPIC'te gövde gösterisi yaptı

Dünya krizle boğuşurken Türk müteahhitler Cannes'daki fuarda gövde gösterisi yaptı

Dünyanın emlak krizi ile boğuştuğu bir ortamda Türk müteahhitler, Fransa'nın Cannes şehrinde gövde gösterisi yaptı. Türkiye'nin onur konuğu olduğu uluslararası Perakende ve Gayrimenkul Fuarı'na (MAPIC 2008) Türkiye'den 10 şirket ve 200'ü aşkın yatırımcı katıldı.

Bu yıl Türk firma sayısının geçmiş yıllara göre yüzde 176 oranında artması da Türkiye'nin konumunu pekiştiren en önemli gösterge olarak belirtildi. 19-21 Kasım tarihleri arasında Cannes Palais de Festival Fuar Merkezi'nde gerçekleşen fuara Türkiye'den 200'ü aşkın yatırımcı katıldı. Türk müteahhitlik şirketi Rönesans İnşaat'ın sponsorluğunda düzenlenen açılış gecesinde AB'nin ve Amerika'nın en büyük gayrimenkul ve perakende şirketlerinin yöneticileri ile sahipleri de hazır bulundu. Türkiye temsilciliğini Alkaş Danışmanlık'ın üstlendiği MAPIC'de Rönesans Yatırım, Torunlar İnşaat, Öncüoğlu Mimarlık, Kiler GYO, Multi Türk Mall, AMPD, Hakan Kıran Mimarlık, A Tasarım, Cefic Türkiye ve İstanbul Akvaryum Alışveriş Merkezi yer aldı.

Cannes'da düzenlenen MOPIC, Avrupa'nın en önemli fuarlarından biri. Alışveriş merkezi yatırımcıları, proje geliştiricileri, mimarlar, hangi kentte neler yapılabileceğini, yerel yönetimlerin kentlerinde neler yaptıklarını bu fuarda yakından takip ediyor. Her yıl düzenlenen fuarda milyarlarca dolarlık projeler görücüye çıkıyor. Başta Türkiye olmak üzere Almanya, Fransa ve Rusya gibi ülkeler projelerini bu fuarda tanıttılar. Kriz nedeniyle firmalar bu yılki fuara daha sınırlı sayıda elemanla geldikleri için geçen yıllara oranla katılım az oldu. Kişi başına 1.500 Euro'ya girilen fuarda firmaların önemli iş bağlantıları kurduğu ifade edildi. Fuarın ilk günü düzenlenen "Türkiye hâlâ yükselen trend mi?" konulu seminere ilgi ise yüksek oldu. Adeta Türk şovuna dönüşen Cannes'daki organizasyona aynı zamanda parlamenter olan Cannes Belediye Başkanı Bernard Brochand katıldı. Belediye Başkanı Brochand, stantları ziyaret ederek Türk firmalarından övgüyle söz etti. "Bu tür fuarların düzenlenmesi ve işadamlarının gelip gitmesi işlerin iyi gittiğini gösteriyor." diyen Bernard, Türkiye'den gelip bu organizasyona sponsorluk desteği verdiği için Rönesans İnşaat'a teşekkür etti. Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri yakından takip ettiğini vurgulayan Belediye Başkanı, Türkiye'nin hak ettiği AB'ye bir an önce girmesi gerektiğini söyledi.

Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ise Rusya'da gösterdikleri başarı hikâyesini şimdi de Körfez ülkelerinde tekrarlayacaklarını açıkladı. Türk perakendecilerle yeni pazarlara açıldıklarını söyleyen Ilıcak, Hindistan ve Körfez ülkelerinde sadece taahhüt değil yatırımcı olarak da yer alacaklarını ifade etti. Ilıcak, "Yurtdışındaki başarı hikâyemizi bu yeni pazarlarda da sürdüreceğiz. Dünyayı etkileyen bu global krizde yatırımlarımız devam edecek. Küçülme gibi bir şansımız yok." dedi.

MAPIC 2008 EG Perakende ödüllerinde en iyi başarı hikâyesi kategorisinde Koton, yılın alışveriş merkezi geliştiricisi olarak İstinye Park, en iyi alışveriş merkezi kategorisinde ise Forum Mersin aday olarak yarıştı. Uluslararası en önemli perakende ve yatırım fuarı olan MAPIC'de 71 ülkeden 2 bin 300 perakende geliştiricisinin bin 50 ticarî gayrimenkul projesi yer aldı.

'Türkiye'ye yatırımlarımız devam edecek'

Türkiye'de Akmerkez'in yüzde 51'ini satın alarak adını duyuran Hollandalı Corio grup üst yöneticisi (CEO) Gerard Groener, Türk gazetecilerle yaptığı sohbette, Türkiye'de 800 milyon Euro'luk yatırımlarının devam ettiğini, bundan sonra da Türkiye'deki yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Yatırımlarını kısa sürede 1 miyar Euro'ya çıkartacaklarını vurgulayan Groener, "3 milyar Euro'luk yatırım planlıyorduk. Ancak bugünkü şartlar nedeniyle bu hedefimizi revize ettik." açıklamasını yaptı. Son günlerde Türkiye AVM'ler ile markalar arasında süren kira tartışmalarına da cevap veren Groener, alışveriş merkezi bazında lokal çözümler geliştirilebileceğini vurguladı.

Zaman