14 / 10 / 2024

Türkler yılın ilk 9 ayında yurt dışından 1 milyar 377 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!

Türkler yılın ilk 9 ayında yurt dışından 1 milyar 377 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!

Yabancıların Türkiye’den taşınmaz alımı 2 milyar dolara kadar gerilerken, Türklerin taşınmaz alımları da dahil yurt dışına çıkardığı para 1 milyar 679 milyon dolara ulaştı. 2024 yılının İlk 9 ayında yurt dışı gayrimenkul alımı ise 1 milyar 377 milyon doları buldu.




Gayrimenkul alımı için yurt dışına transfer edi­len dövizler 2024 yılının  ilk sekiz ayı itibarıyla 1 miyar 377 milyon dolara yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre anılan dönemde­ki Merkez Bankası ortalama dö­viz kuru ile çevrildiğinde bu tutar 40,5 milyar Türk Lirası’na karşılık geliyor.

Ülkemizde kredi faizlerinin aşırı yüksekliği sebebiyle  or­ta gelir grubunun ikamet amaçlı konut alımlarında düşüş, ranti­ye kesiminin konut yatırımı ye­rine faizli enstrümanlarını seçmesi ve yabancıların alımları­nın hız kesmesi sebebiyle bir sü­redir konut sektöründe durgun­luk yaşanıyor. Buna karşılık üst gelir grubundaki “yatırımcı tip” yerli alıcıların gayrimenkul yatı­rımında 2023 yılının başından bu yana giderek artan biçimde yurt dışı­na yöneldiği belirtiliyor.

2020’de 213 milyon do­lar şeklinde olan gayrimenkul alımı için yurt dışına aktarılan döviz tu­tarı, 2021 yılında yüzde 74,2 artış göstererek, 371 milyon dolara, 2022 yılında  yüz­de 69,3 artış göstererek  628 milyon dolara, 2023’te de yüzde 183,8’lik rekor artış göstererek 1 milyar 782 milyon dolara ulaşmıştı. Bu senenin ilk sekiz aydaki ivmenin devam etmesi halinde senenin tümünde de bu hacmin geçen yılki düzeylerde gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkler yılın ilk 9 ayında yurt dışından 1 milyar 377 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!

Merkez Bankası ödemeler den­gesi verilerine göre ocak-ağustos döneminde Türklerin yurt dışı gay­rimenkul yatırımları dolar bazında geçen senenin eş dönemine göre yüz­de 17,1 artış gösterirken, yabancıların Tür­kiye’deki gayrimenkul yatırımla­rı ise yüzde 23,3 azalarak 2 milyar 24 milyon dolara indi. Buna gö­re gayrimenkul alımı için dışarı çı­kan döviz, bu amaçla getirilmiş olan tu­tara yaklaştı. Geçen sene ilk sekiz ay­da yabancıların gayrimenkul alımı için ülkemize getirdikleri döviz­den Türklerin bu amaçla yurt dışı­na götürdükleri sermaye düşüldü­ğü zaman söz konusu bu alanda 1 milyar 462 mil­yon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 55,7 daha az olmak üzere 647 milyon dolarda kaldı.

Ağustos ayı sonu itibarıyla son bir senede de yabancılar Türkiye’den 2 milyar 946 milyon dolarlık gay­rimenkul satın alırken, Türklerin yurt dışındaki alımları 1 milyar 983 milyon dolara çıktı. Yıllık bazda karşılıklı gayrimenkul yatırımları­nın neti 963 milyon dolar şeklinde oldu.

 

YURT DIŞI YATIRIMIN YARISI GAYRİMENKULE

Bu yılın Ocak-ağustos döneminde yurt dışında konut alımının dışında diğer gayrimenkul faaliyetleriyle bu sektöre toplam yatırı­mı ise 1 milyar 679 milyon dolara çıktı. Türklerin tasfiyeler ve grup içi aktarmalar hariç, konut alı­mı dahil ilk 8 ayda yurt dışına yaptığı doğrudan yatırım 3 milyar 927 milyon dolar şeklinde olurken, bunun yaklaşık olarak yarısı, en büyük kısmı  konut alımı olmak üzere “gayri­menkul faaliyetleri” için yapıldı.

Yılın  ilk sekiz ayında Türklerin yurt dı­şı doğrudan yatırımlarında gay­rimenkulü 601 milyon dolarla madencilik ve taş ocakçılığı, 343 milyon dolarla inşaat takip etti. Çe­şitli imalat sanayi alt sektörlerin­de gerçekleştirilen yatırımlar için transfer edilen toplam kaynak 280 milyon dolara çıktı. Ayrıca paylaşılan detaylara göre finans sektörü de 265 milyon dolarla en çok yatırım yapılan alanlar arasında yer aldı.

8 AYLIK YABANCI SERMAYE GİRİŞİ 6,4 MİLYAR DOLAR

Gayrimenkul alımlarının ulu­sal ekonomiye bir defalık katkı­sına karşılık, yeni tesis kurma veya kurulu tesisi satın alma yoluyla üretim ve ihracat yaparak, istih­dam yaratarak ekonomiye sürek­li katma değer sağlayan “ser­maye” yatırımları cephesin­de de bu sene ocak-ağustos döneminde 3 milyar 722 milyon dolarlık bir gi­riş yaşandı. Aynı dö­nemde yüzde 171,5 artış göstererek 467 milyon dolara ulaşan tasfi­yeler düşüldüğün­de de net doğrudan sermaye yatırım gi­rişi yüzde 4,8’lik bir artış göstererek 3 milyar 255 milyon dolar oldu.

Söz konusu bu dönemde yaban­cıların Türkiye’deki grup şirketlerine kullan­dırdığı kredi ve ödeme­ler yoluyla yapılan gi­riş de yüzde 44,1 artış göstererek 1 milyar 131 milyon dolara ulaştı. Böylelikle sekiz ay­da, (konut alımları ha­riç) toplam net doğru­dan sermaye yatırım girişi yüzde 12,7 ar­tış göstererek 4 milyar 386 milyon dolar düzeyinde gerçekleş­ti.

Yabancıların söz konusu bu dönemdeki ko­nut alımları da dahil edildiği zaman 6 milyar 410 milyon dolar olan top­lam doğrudan yatırım girişi geçen senenin eş dönemindeki toplam giri­şin yüzde 1,8 altında kaldı.

Türkler yılın ilk 9 ayında yurt dışından 1 milyar 377 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!


 GİDEN YERLİ SERMAYE 3,8 MİLYAR DOLAR

Yine aynı dönemde Türklerin konut alımları dışında, doğrudan “sermaye” yatırımı için yurt dışına çıkardığı kaynak 2 milyar 550 milyon dolar şeklinde olurken, tasfiye edilerek yurda getirilen 532 milyon giriş düşüldükten sonra bunun neti de 2 milyar 18 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu bu dönemde yurt dışı grup firmalara 398 milyon dolarlık da kredi ve diğer türde aktarım gerçekleşti.

Böylelikle doğrudan sermaye yatırımı için 7 ayda yurt dışına giden toplam döviz, geçen senenin aynı dönemindeki çıkıştan yüzde 2,7 daha az olacak şekilde 2 milyar 416 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yine aynı dönemde Türklerin gayrimenkul alımı için götürdüğü tutar da eklendiği zaman doğrudan yatırımlar cephesinde toplam sermaye çıkışı yüzde 3,6 artışla 3 milyar 793 milyon dolar şeklinde  hesaplandı.

CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN KALİTESİ ARTTI

Dünya'dan Naki Bakır’ın haberine göre göre, net sermaye yatırımı, gayrimenkul alımı ve grup içi aktarma olarak yabancıların yılın ilk sekiz ayında ülkemize getirdiği toplam döviz tutarından aynı dönemde Türklerin bu amaçlarla yurt dışına aktardığı tutar düşüldüğü zaman doğrudan yatırımlar cephesindeki net döviz girişi 2 milyar 617 milyon dolarla geçen senenin aynı dönemindekinin yüzde 3,1 altında kaldı. Fakat  net doğrudan yatırım girişinin cari açığın finansmanına katkısı arttı.

Yılın ilk 8 ayında 9 milyar 665 milyon dolar olan cari işlemler açığının yüzde 27,1 oranındaki kısmı doğrudan yatırımlardaki net girişle finanse edildi. Söz konusu bu oran, 38 milyar 925 milyon dolarlık cari açık verilen geçen yılın ilk 8 ayı itibarıyla sadece yüzde 7,4 düzeyinde bulunuyordu. Buna göre bu sene portföy yatırımları ve borçlanmaya karşılık doğrudan yatırımın payı arttığı için cari açığın finansman kalitesi de yükseldi.

 

Kıbrıs emlak piyasası hareketleniyor! 50’den fazla ülke vatandaşı konut almak için sıraya girdi!

1946 yılında Balıkpazarı'nda istimlak edilen konutlar için belediye köşeye sıkıştı! Konut sahipleri evlerini istiyor

2017'den bu yana konut yatırımı yapanlar diğer yatırım araçlarına göre ne kadar kazandı?


Geri Dön