Dış Piyasalar

Türklerin Miami'de ev yatırımları arttı!

Türkler uzun yıllardır Miami'den ev alıyor. Bu satışların büyük bir çoğunluğu da orada bu amaçla kurulan limitet şirketler (LLC) üzerinden gerçekleşiyor.

Türkler uzun yıllardır Miami'den ev alıyor. Bu satışların büyük bir çoğunluğu da orada bu amaçla kurulan limitet şirketler (LLC) üzerinden gerçekleşiyor. Ev alırken isminizi gizlemek için şirket kurmak 20 dakikadan az sürüyor ve sadece 70 dolara mal oluyor.





BAŞLARKEN…


Aslında Miami'ye pek de yabancı değiliz. Yıllarca televizyonda ‘Miami Vice' dizisini izledik; sonra da magazin programlarında başta Sibel Can olmak üzere pek çok ünlü bize Miami tatillerini gösterdi. En son Reza Zarrab'ın Miami'de tutuklanmasıyla Amerika'nın en gözde tatil ve eğlence şehri olarak gündeme geldi. Miami'de epeydir bir Türk çıkartması yaşanıyor; ultra zenginler hem yatırım yapıyor, hem de yavaş yavaş yerleşiyor. Rahmi Koç'tan Acun Ilıcalı'ya kadar Türkler Miami'yi çok seviyor. Miami'de Türklerin izini sürdüm, evlerini ve yatırımlarını takip ettim…




O ŞİRKET DE EV ALMAK İÇİN KURULMUŞ


6.02 milyon doları verip evi satan alan kişi kağıt üzerinde Levent Bozkurt olarak görünüyor. Ancak Bozkurt'un yöneticisi olarak gözüktüğü tek şirketin adı ACUN LLC. Şirketin kurulma tarihi 4 Mayıs 2016; 12 gün sonra da eyalet tarafından onaylanarak yürürlüğe konmuş. Kısaca bu şirket ev satın almak için kurulmuş, tıpkı bütün zenginlerin kendilerini gizlemek için yaptığı gibi. Evi satan Gonzalez'e asıl sahibinin Acun Ilıcalı olup olmadığını soruyorum. “Bu bilgiyi ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim” diyor.




Miami'nin en ünlü emlakçıları, Türkiye'den Miami'ye direkt uçuşların başlamasıyla birlikte, Türklerin daha çok ev satın almaya başladığını belirtiyor.


FİYATI 10.5 MİLYON DOLARA ÇIKMIŞTI


Miami'de 2 Haziran günü büyük bir emlak satışı gerçekleşti. Miami Beach'deki Palm Island'da bulunan bir malikane 6.02 milyon dolara satıldı… Yaklaşık 650 metrekare olan ev 830 metrekare arazi üzerine kurulu. 250 South Coconut Lane'de yer alıyor ve denize sadece birkaç adım uzaklıkta. Beş ay önce 6.45 milyon dolara satışa çıkmıştı ev; bir ara fiyatı 10.5 milyon dolara kadar yükselince hiç alıcı bulamadı. Malikanenin beş yatak odası, profesyonel bir mutfağı, ev sineması, barı, şarap mahzeni, asansörü, dört kameralı alarm sistemi bulunuyor.



“TÜRKLER ÇOK İYİ PAZARLIK YAPIYOR”


Sadece fiyatı 3 ile 40 milyon dolar arasında olan evleri satan ve ultra zenginlere hizmet veren emlakçı Nelson Gonzalez'in anlattığına göre haziran ayındaki satıştan önce evin iki talibi varmış; ikisi de Türkmüş. “Türkler sıkı pazarlık yapıyor, biraz zorlayıcı olabiliyorlar ama sonunda imzalar atılınca tüm çabalara değiyor” diyor Gonzalez. “Bu evi almak isteyenler hemen oturabilecek durumda olmasını talep ettiler; tadilatla vakit kaybetmek istemiyorlardı. Türkler genellikle açık alanlardan hoşlanıyorlar, modern mimariyi seviyorlar. Aslında herkes kendi ülkesinde olmayan tarzda bir ev seçiyor Miami'de.”



AL CAPONE'UN KOMŞUSU OLDU


Acun Ilıcalı'ya bu evin kendisi tarafından alınıp alınmadığını sordum ancak iki telefonuna yolladığım mesajlara da yanıt vermedi. Yıllardır Miami'ye gidip gelen Ilıcalı'nın artık bir televizyon kanalı sahibi olarak apartmandan malikaneye terfi ettiğini düşünmek hiç de mantıksız değil. Reza Zarrab'ın yakın arkadaşı olduğu ve birbirlerinin uçaklarını kullandığı ortaya çıkan Ilıcalı epeydir milyarderler liginde. Bir de ek bilgi: Palm Island'daki bu evin biraz ilerisinde, vergi kaçakçılığından tutuklanmadan önce uzun yıllar ünlü mafya babası Al Capone yaşamış.


BEŞ YATAK ODASI VAR


Haziran ayında satışı gerçekleşen evin 5 yatak odası ve profesyonel bir mutfağı bulunuyor.




RUSLARIN YERİNİ TÜRK MİLYARDERLER ALIYOR!


Eskiden Miami bir tek Sibel Can'la özdeşti. Ta ‘Televole' adlı televizyon programı zamanlarında Can Miami'de limuzinle gezip, “Benim için önemli değil ama çocuklar rahat ediyor” diye açıklamalar yapardı. Sonradan Miami'de ev alan yeni para temsilcileri arasına Acun Ilıcalı da girdi. Genellikle video oyunu oynadığı evinde misafirler ayakkabılarını ev sahibine yakınlıklarına göre çıkarıyordu. Yakın arkadaşlar kapıdan girince, yabancılar kapının dışında. Türkler giderek Miami'ye daha çok akın etmeye, hızla ev almaya, yılın belli aylarını burada geçirmeye başladılar. “Miami'ye önce ultra varlıklı zenginlerin parası gelir” diye anlatıyor şehrin en önemli emlakçılarından Matthew Dugow. Birkaç milyon dolara satılan rezidansların yanı sıra Dugow'un portföyünde 20-30 milyon dolarlık loft'lar var. Müşteri bulmakta hiç sıkıntı çekmiyor. Zira ultra varlıklı, yani taşınmazları 30 milyon doların üstünde olanları yüksek katman (1 milyon dolar ve üstü) takip ediyormuş. Miami'deki emlakçılar zenginleri bu şekilde kategorilere ayırıyor. “Önce büyük balıklar gelir, ardından onları başkaları takip eder” diyor Dugow. Bir diğer emlakçı Nelson Gonzalez'e göre Miami'de 10-15 sene önce Rus akını vardı. Moskova'dan direkt uçuşlar başlayınca Rus milyarderler de gelip yavaş yavaş şehre yerleşmeye başlamışlardı. İstanbul'dan Miami'ye direkt uçuşların geçen sene başlaması Türklere de Miami'nin kapısını açtı.



Sözcü - Oray Eğin